Zemkopības ministrija: Lauksaimniekiem jau izmaksāti 100 miljoni eiro avansa maksājums ilgspēju sekmējošā ienākumu pamatatbalstam un bioloģiskās lauksaimniecības atbalstam

Lauku atbalsta dienests (LAD) ilgspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalstu (ISIP) un bioloģiskās lauksaimniecības atbalstu (BLA) jau avansā ir izmaksājis lielākajai daļai lauksaimnieku.

Kopā uz ISIP ir pieteikušies gandrīz 35 000 lauksaimnieku, no kuriem atbalsts izmaksāts jau 32 152 pretendentiem jeb 92,3 procentiem. Savukārt kopā uz BLA ir pieteikušies 3 643 bioloģisko lauksaimnieku, no kuriem atbalsts jau izmakāts 2018 pretendentiem jeb  55,3 procentiem (dati uz 17.11.2023.).

ISIP izmaksātais atbalsts ir  92,8 miljonu eiro, bet BLA – 8.6 miljoni eiro.

Pēc pagājušajā nedēļā notikušās ES maksājumu aģentūru kārtējā tikšanās LAD direktors Ģirts Krūmiņš informēja, ka lielā daļa citu ES dalībvalstu nav vēl sākušas ISIP avansa maksājumus (piemēram, Igaunija, Somija Vācija u.c.), jo tikai tagad tam tiek gatavotas IT sistēmas, savukārt citas dalībvalstis šādus lauksaimniekiem avansus neizmaksās (piemēram, Čehija, Slovākija u.c.).

Avots: Zemkopības ministrija