FAS USDA: Eiropas Savienībā gaidāma laba graudu raža

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienests (FAS USDA) pirmo reizi publicējis prognozes par gaidāmo graudu ražas un patēriņa apjomu Eiropas Savienībā 2015/16. sezonā.

Laika apstākļi vairumā Eiropas Savienības valstu joprojām saglabājas labvēlīgi graudaugu kultūru sējumu attīstībai. Gaidāmās ražas kvantitātes un kvalitātes potenciāls ir diezgan augsts. Pēc FAS USDA prognozēm, graudu kopraža Eiropas Savienībā nākamajā sezonā var sasniegt 309 milj.t, kas ir trešais augstākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Šosezon graudu raža sasniedza rekordaugstu līmeni - 324 milj.t.

Kviešu, nozīmīgākās graudaugu kultūras, bruto raža, pēc FAS USDA ekspertu aplēsēm, samazināsies līdz 151 milj.t, par 4,5 milj.t salīdzinājumā ar šīs sezonas rekordražu.

Kukurūzas ražība, visticamāk, būs zemāka nekā šajā sezonā. Kukurūzas bruto raža samazināsies par 6 milj.t līdz 67,7 milj.t.

Graudu patēriņš Eiropas Savienībā, tai skaitā arī lopkopības nozarē, turpinās pieaugt.

Kviešu eksports 2015/16.sezonā saglabāsies augstā līmenī - 31,5 milj.t, kas ir tikai par 1 milj.t mazāk salīdzinājumā ar pašreizējās sezonas rekordaugsto rādītāju. Eksports balstīsies uz aktīvo pieprasījumu Tuvo Austrumu valstīs. Ēģipte joprojām būs viena no vadošajām Francijas kviešu importētājām. Ja Eiropas kviešu cena saglabāsies konkurētspējīga, un ja Eiropas tirgū būs pietiekamā daudzumā importa kukurūzas, lai segtu vajadzību pēc lopbarības graudiem, tad, iespējams, ka Eiropas Savienība palielinās kviešu piegādes uz sev netradicionālajiem tirgiem - Taizemi, Koreju un Ķīnu.

Kukurūzas imports var pieaugt par 4 milj.t līdz 12 milj.t, jo palielināsies pieprasījums pēc lopbarības graudiem. Reālais importa apjoms būs atkarīgs no situācijas Ukrainā, kas ir nozīmīgākais šīs kultūras piegādātājs Eiropas Savienībai.

Kviešu krājumi nākamās sezonas beigās būs daudz zemākā līmenī nekā šinī sezonā. Kukurūzas krājumi samazināsies par 1,3 milj.t līdz 6,7 milj.t.

Avots: zol