Turcija šosezon samazinās kviešu un kukurūzas importu

2015. gadā Turcijā tika iegūta rekordliela kviešu un kukurūzas raža, teikts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) atskaitē.

Kviešu bruto raža sasniedza 19,5 milj.t (iepriekšējā gada rādītājs - 15,25 milj.t). Taču graudu kvalitāte nav tik laba, kā varētu vēlēties. Kukurūzas raža pieauga līdz 6,1 (4,8) milj.t.

Šogad kviešu raža var būtiski samazināties sausā rudens dēļ. Daļa platību, kas bija paredzētas ziemas kviešiem, tiks atvēlētas kukurūzai. Kukurūzas platības 2016. gadā aizņems 620 tūkst.ha.

Pateicoties rekordražai, kviešu imports šosezon (jūnijs - maijs) saruks līdz 3,8 (5,947) milj.t. Kukurūzas imports (kukurūzas sezona sākas septembrī) samazināsies līdz 0,9 (2,224) milj.t.

Būtiska daļa importēto kviešu tiek pārstrādāta Turcijas graudu pārstrādes uzņēmumos, bet pēc tam tiek eksportēta. Neskatoties uz loģistikas problēmām, īpaši uz robežām ar Sīriju un Irāku, graudu pārstrādes nozares darba rādītāji nav mazinājušies. Lai arī Turcijas miltu eksportētāji zaudēja savas pozīcijas Indonēzijas un Filipīnas tirgos, viņiem izdevās kompensēt zaudējumus, palielinot piegādes uz Āfrikas valstīm, īpaši Sudānu. Kviešu un to pārstrādes produktu eksporta apjomi 2015. gada jūlijā - novembrī pārsniedza iepriekšējā 2014. gada analogā perioda rādītāju. Pēc FAS USDA speciālistu aprēķiniem, šosezon Turcija kopumā eksportēs 4,5 (4,062) milj.t kviešu un to pārstrādes produktu. Kukurūzas eksports šosezon pieaugs par o,2 (0,066) milj.t.

Avots: zol