Kā ekonomiskā krīze ietekmē graudu tirgu un kad tā beigsies

Pasaules finansu (ekonomiskā) krīze, kas sākās 2008 beigās, ir vislielākā recesija pasaulē kopš pagājušā gadsimta 30-iem gadiem. Kaut arī ietekme uz ASV ekonomiku nav tika liela kā toreiz, Lielās Depresijas laikā, tāds apjoma kritums un krīzes skarto valstu skaits ir pirmo reizi pasaules vēsturē. Krīzei ir liela ietekme uz ekonomiku pasaulē. Īstermiņā (rada zems pieprasījums) tas nozīmē preču un lauksaimniecības produktu tirdzniecības samazinājumu (lauksaimniecības produktu tirdzniecības samazinājums patreiz ap 20%)  - gan cenas, gan apjoma kritumu. Ilgtermiņa ietekme atkarīga no risinājumu veida krīzes situācijā.

ASV Lauksaimniecības Departamenta eksperti uzskata, ka lauksaimniecības produktu tirdzniecība atgūsies, kad recesija būs beigsies un ekonomika sāks augt. Daudzas prognozes liecina, ka tas nebūs ātrāk par 2009.gada beigām vai 2010.gada 1.ceturksni.

Salīdzinot 2007. un 2008.gada 4.ceturkšņus, Ķīnā lauksaimniecības tirdzniecības vērtības eksporta kritums bija 0.4%, salīdzinot 2008. un 2009.gada 1.ceturkni, eksporta kritums bija jau 17.3%. Japānā attiecīgi 15.6% un 53.7%, ASV 5.5% un 24.3%, ES 10% un 33.7%.

ASV dolāra kāpums dotu iespēju citām lielajā graudu eksportētājvalstīm - ES, Austrālija, Kanāda, Brazīlija. Jo tad ASV graudi  būtu dārgāki  un pieaugtu pieprasījums importam no valstīm, kuru valūtas vērtība attiecībā pret dolāru būtu kritusi.

Iekšzemes kopprodukta samazināšanās visā pasaulē un naftas cenas kritums ir veicinājuši biodegvielu (etanols un biodīzelis) cenu kritumu. Tas ir labvēlīgi lauksaimniecības produktu audzētājiem un lopkopjiem.

Saskaņā ar references scenāriju, vislielāko ietekmi krīze atstās 2009.-2011.gados. Salīdzinot ar 2008.gadu, šogad iekšzemes kopprodukts pasaulē  krities vidēji par 2.8% (ASV par 3.2%, ES 2.9%, Kanāda 1.9%). Tomēr Ķīnā un Indijā tas saglabājas pozitīvs.

Īstermiņā zems ienākums attīstības valstīs veicinās lielāku nabadzību pasulē. Ienākuma pieaugums var parādīties vairumā valstu 2010.gada beigās un turpinās augt līdz 2012.gadam, līdz nostabilizēsies. Ienākuma pieaugums labvēlīgi ietekmētu arī graudu tirgu.