LV Latvijai ir sabiedrotie cīņā par taisnīgiem tiešmaksājumiem

Latvijai ir pieci sabiedrotie cīņā par taisnīgiem tiešmaksājumiem, intervijā laikrakstam "Diena" atzīst zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

"Potenciālie sabiedrotie ir visas sešas valstis, kurās tiešo maksājumu līmenis ir zem 80%, - Polija, Portugāle, Rumānija un Baltijas valstis," stāsta ministre.

Viņa norāda, ka patlaban diskusijas par tiešmaksājumiem tiek īstenotas valstu vadītāju līmenī un šis jautājums vairs nav tikai lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Dačiana Čološa kompetencē.

"Attiecībā uz tiešmaksājumiem Čološa kungs teica, ka kopš 12.oktobra šis jautājums jau ir izgājis ārpus viņa kā lauksaimniecības komisāra kompetences un paliek valstu vadītāju, Eiropas Padomes kompetencē, kur Latviju pārstāv Valdis Dombrovskis. Čološs gan izteicās, ka viņam jau sapņos rādās mūsu tiešmaksājumi - viņam tie rūp, taču tajā pašā laikā jāņem vērā arī citu valstu intereses. Tas katls ir viens un tas pats, lai mums pieliktu līdz 80%, ir jānoņem citām valstīm," stāsta Straujuma.

Viņš norāda, ka spēcīgākajām Eiropas valstīm tiešmaksājumu apjoms ir samazināts par 17%, par ko tās satraucas, jo nauda tiek atņemta viņu zemniekiem.

"Esot Briselē, tikos ne tikai ar komisāru, bet arī ar vairāku valstu lauksaimniecības ministriem - bija divpusējas sarunas ar Igaunijas, Lietuvas, Austrijas ministriem, ar Īrijas valsts sekretāru. Secinājām, ka mums ir jāpārliecina dalībvalstis par mūsu viedokli, nepārtraukti par to runājot. Ir nepieciešams arī vienots Baltijas viedoklis visos līmeņos - lauksaimnieku organizāciju, ministru, valdības vadītāju un pat prezidentu līmenī," savas nesenās vizītes Briselē gaitu atstāsta zemkopības ministre.

Straujuma sola darīt visu, lai nodrošinātu nepieciešamo koordināciju. Ar Lietuvas zemkopības ministru jau notikusi tikšanās Briselē, 30.novembrī uz Rīgu atbrauks Igaunijas ministrs. Plānotas arī trīspusējas sarunas.

"Domāju, ka arī zemnieku organizācijas panāks vienotu pieeju. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs man teica, ka bijis vizītē pie prezidentiem Lietuvā un Igaunijā, kuri atbalsta tiešmaksājumus 80% apmērā no Eiropā vidējiem tiešmaksājumiem. Mūsu nostāju stingri aizstāv arī Polija," situāciju raksturo ministre.

Kā ziņots, platību maksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī - 90 eiro jeb 63 lati par hektāru -, kamēr vidējais Eiropas Savienības rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru. Tikmēr atsevišķās Eiropas valstīs tie sasniedz pat 600 eiro jeb 420 latus par hektāru.

Avots: tvnet.lv