Lietaino laika apstākļu dēļ lielākā daļa Eiropas kviešu ražas var kļūt par lopbarību

Jūnija sākumā rumāņu lauksaimnieks, kas audzē kviešus, Kostins Telehuzs, bija optimisma pilns pēc pērnā gada lielā sausuma. Tad sākās lietus. Trīs nedēļas nepārtrauktu lietusgāžu atstāja krietni negatīvāku ietekmi uz ražas kvalitāti kā uz tās kvantitāti. Tagad lauksaimnieks uzskata, ka, salīdzinot ar citiem gadiem, uz pusi mazāk viņa audzēto kviešu ir gana labi, lai no tie būtu izmantojami pārtikas ražošanā. Atlikusī labība par krietni zemāku cenu jāpārdod kā lopbarība.

Līdzvērtīga aina paveras citviet Eiropas Savienībā, kas ir pasaules otrais lielākais eksporta reģions- arī Francijas un Vācijas apgabalos pēdējā mēneša laikā bijušas neierasti spēcīgas lietusgāzes. Strategie Grains saskata aptuveni 12% lielu ražas apjoma palielinājumu pavasara lietus ietekmē, bet lietusgāžu sākšanās tieši pirms ražas ievākšanas nozīmē paaugstinātu ražas sēnīšu slimību risku un pārplūdušo lauku dubļos iestrēgušus traktorus.
Lai arī tas apdraud tirdzniecību ar tirgiem, kuros pastāv augsti kvalitātes standarti, kā piemēram, Ziemeļāfriku, ir arī pozitīvais aspekts. ES prognozē eksporta kāpumu 11% apmērā, ņemot vērā to, ka pastāv izredzes tirgū izkonkurēt Ziemeļameriku, kuru skāris sausums, kā arī vienu no vadošajām eksportētāj valstīm - Krieviju, kur starptautisko tirdzniecību apgrūtina sarežģīta nodokļu politika. Kā arī, ņemot vērā pasaulē strauji izsīkstošos lopbarības graudaugu krājumus, arī zemas kvalitātes kviešiem pieprasījums varētu augt.

Pārtikas kviešu cenas Parīzē mēneša laikā tikai un vienīgi kāpušas, bet tikmēr Čikāgā, bažās par nelabvēlīgo laikapstākļu ietekmi abās Atlantijas okeāna pusēs, nākotnes darījumu standarti piedzīvojuši lielāko kritumu nedēļas laikā pēdējos sešos gados.

Lūk, kā ražas ievākšana šobrīd veidojas Eiropā:

Ievākšana noris novēloti, bet, atsaucoties uz Agritel pārstāvi Atrūru Portiēru, kviešu ražas daudzumam vajadzētu būt virs vidējā, ja vien neturpināsies lietusgāzes. Tomēr joprojām pastāv draudi graudu kvalitātei, kam ir izšķiroša loma tirdzniecībā ar vairākiem lieliem klientiem, piemēram, Alžīriju.

Atsaucoties uz lauksaimniecības biroju FranceAgriMer, arī augstās kravu pārvadāšanas izmaksas varētu atstāt ietekmi uz attālākiem eksporta tirgiem, tajā pat laikā saglabājot konkurenci piedāvājumā ar tuvu esošiem tirgiem. Nākamnedēļ tiek prognozēti sausāki laikapstākļi, kas nenoliedzami ir pozitīvas ziņas ES lielākajiem graudu audzētājiem.
Arī ES otrajam lielākajam eksportētājam pastāv risks saskarties ar bakteriālo un sēnīšu infekciju radītājiem zaudējumiem. Lietainie laika apstākļi kavēja miežu ražas ievākšanu, kas noris pirms kviešu ražas ievākšanas, un lietaināki laikapstākļi nozīmētu ražas ievākšanas kavēšanos, paziņoja kooperatīvu sabiedrība DRV.

“Mēs nesatraucamies par ražas apjomu,” teica vācu lauksaimnieku apvienības DBV zemkopības sekcijas priekšsēdētājs Johans Meierhofers, kurš paredz ziemas kviešu ražas pieaugumu līdz pat 5% apmērā. “Runājot par ražas kvalitāti, laikapstākļi mums labvēlīgi netiek solīti.”

Laikapstākļi noteikti ir bijuši ražai labvēlīgi. Piemēram, kompānija Cerealcom Dolj pārdošanu paaugstinājusi 64% apjomā. Vācija ir viena no pirmajām, kas ES sākusi ražas novākšanu, un ir izvirzījusies vadībā pārdošanā lielākajam Ēģiptes importa uzņēmumam.
Bet smagās lietusgāzes Rumānijā un Bulgārijā ir negatīvi ietekmējušas ražas kvalitāti. Tomēr, kā uzskata Cerealcom riska menedžeris Tomass Dīvijs, neraugoties uz to, šī graudaugu raža joprojām varētu interesēt Dienvidaustrumāzijas valstis, kurās pastāv augsts pieprasījums pēc lopbarības kviešiem un kuras Krievijas eksporta nodokļu dēļ varētu meklēt citus piegādātājus.

Avots: FAO, Bloomberg