Graudu tirgus ir tikai laimes spēle (raksts no žurnāla "Agrotops")

Biržas cenas mainās nemitīgi

Visu gadu pasaules biržās notiek nepārtrauktas cenu izmaiņas atkarībā no dažādiem faktoriem, kas sākumā pat nešķiet savienojami ar graudu tirgu. Graudi un rapši vairs nav tikai pārtikas produkts, bet arī bioenerģija, tāpēc graudu cenas lielā mērā ietekmē tādas globālas jomas kā, piemēram, naftas cenu kāpums, valūtas svārstības, zelta tirgus attīstība un daudzi citi faktori.

Tātad graudu cenas vairs neietekmē tikai produkcijas pieprasījums, raža vai kvalitāte, kā ilgstoši bija pieņemts domāt. Tagad mums jāņem vērā arī tādi aspekti kā spekulācijas biržās un valūtas kursu izmaiņas. Graudi un eļļas produkti - kā rapši un soja - ir tirgus spekulantiem īpaši interesanti produkti, un, manipulējot ar miljoniem, tiem ir iespējams īslaicīgi ietekmēt graudu tirgu. Papildus jāatzīmē fakts, ka liela nozīme produkcijas pieprasījumam un cenu attīstībai ir arī valūtas svārstībām. Ja dolāra kurss kļūst vājāks, ASV graudi izkonkurē Eiropas graudus; ja dolāra kurss aug - Eiropas graudi kļūst izdevīgāki.

Diemžēl lauksaimnieka profesionalitāte un izvēlētās tehnoloģijas efektivitāte, audzējot graudus, ir kļuvusi diezgan mazsvarīga cenas noteikšanā. Aizvien lielāka nozīme ir veiksmei, nospiežot datorā podziņu un konkrētajā mirklī pārdodot savus graudus. Darījumu cenas šobrīd ir visīstākā laimes spēle.

Spilgts piemērs ir 2008. gads, kad jaunā sezona sākās ar visaugstāko graudu cenu un pēc tam tirgus neapturami slīdēja uz leju, kas šķita netipiski graudu tirgum. Cena samazinājās divkārt. Graudi sezonas laikā no zemniekiem tika iepirkti samērā dārgi, bet ar katru nākamo dienu iepirkto varēja pārdot par arvien zemāku cenu. Tiem, kuri realizēja produkciju sezonas sākumā, paveicās, tiem, kuri glabāja cerībā sagaidīt labāku cenu, nācās ciest zaudējumus. Šāda tirgus situācijas attīstība bija absolūti neparedzama un negaidīta.

Šogad aprīlī cenas svārstījās no 132 EUR/t līdz 146 EUR/t pārtikas kviešiem un no 266 EUR/t līdz 301 EUR/t rapšiem. Tika izteiktas prognozes par jaunās sezonas graudu cenām, un taisnība bija tiem, kuri nosauca piezemētus ciparus. Šogad cenas ir salīdzinoši zemākas nekā 2008. gadā, bet labākas nekā 2006. gadā, kad sākās pēkšņa, stihiska graudu cenu eksplozija visā pasaulē.

Jaunākie ASV Lauksaimniecības departamenta dati vēsta, ka kopējā pasaules kviešu raža šogad būs 662,1 Mt, kas ir par 20 Mt mazāk nekā 2008. gadā, savukārt globālais kviešu pieprasījums tiek lēsts 645 Mt, kas ir augstāks nekā pagājušā gadā, kad tas bija 634 Mt, bet mazāks nekā izaudzētais produkcijas apjoms. Tam visam klāt vēl jārēķina fakts, ka noliktavās ir iepriekšējo gadu krājumi.

Tas nozīmē, ka būs kviešu pārprodukcija. Šo sezonu Eiropa sāk ar milzu pērnās ražas krājumiem. Par laimi, Latvijā iepriekšējā gada raža ir realizēta. Arī jaunās ražas šogad visā Eiropā ir ļoti labas, tātad tirgū prognozējami lieli graudu apjomi. Par pasaules situāciju vēl pāragri spriest, jo ražu lielā daļā pasaules sāks kult vēlāk, tomēr kopējās prognozes šobrīd ir tādas, ka graudu būs pietiekami.

Kā veiksies Latvijas graudu audzētājiem ar produkcijas realizāciju, to rādīs laiks. Jārēķinās, ka vietējais tirgus būs pārblīvēts ar jaunās ražas graudiem. Latvija gan pēdējos gados ir kļuvusi par graudu eksportētāju lielvalsti, kas izaudzē vairāk graudu, nekā spēj patērēt, tāpēc liela daļa produkcijas jau pēdējos gados ir bijis jāeksportē. Tā kā eksports ir pakāpeniski attīstījies, kontakti ar potenciālajiem pircējiem ir izveidoti un Latvijas graudiem ir pieprasījums, slēgt eksporta darījumus nebūs sarežģīti. Protams, cenu prognozēt ir grūti, piemēram, no jūlija līdz pat augusta vidum tā slīd uz leju.

 

Visu rakstu lasiet AGROTOPA septembra numurā

Autors: Evita Krauze, KS Latraps.