USDA jaunākā atskaite liek graudu cenām krist vēl vairāk

Vairāki faktori piektdien negatīvi ietekmēja graudu cenas biržā MATIF - ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) jaunākā graudu atskaite par kārtējo graudu ražas paaugstināšanu pasaulē un naftas cenu kritums. Eiropas biržā cenas nokrita - pārtikas kviesim par 1.25 EUR/t uz 120, kukurūzai par 1.75 EUR/t uz 117.25, rapsim par 2.5 EUR/t uz 260. Lopbarības kviesim cena palika nemainīga.  

Austrālijas Rabobank savā iknedēļas atskaitē ziņo, ka pircēji gaida vēl lielāku cenu kritumu un necenšas iegādāties graudus. Daudzām importētājvalstīm (Āfrika, Tuvie Austrumi), uz kurām parasti eksportē Eiropas graudus, šogad pašām prognozēta laba raža un nepieciešamība pēc importētiem graudiem ir mazāka nekā pērn.

Čikāgas biržā piektdiena noslēdzās ar negaidītu cenu kāpumu - kukurūza pakāpās par 1.97 USD/t, kviesis par 3.31 USD/t uz 162.26 USD/t. Biržas dalībnieki to skaidro ar aktivitāti, lai slēgtu pozīcijas pirms USDA atskaites, kurā bija gaidāms graudu prognožu palielinājums. Kaut arī iepriekšejo nedēļ ASV eksportēja vairāk nekā plānots - 636 tūkst. t, kopējais fons kvieša tirgū vēl jo projām ir pesimistisks - graudu pārprodukcija, cenas turpina kristies. Šī gada 7 mēnešos ASV ir eksportējusi par 46% mazāk kviesi nekā pērn!

Rapša raža 20 milj.t ir jauns ES rekords (2008/2009 - 18.9, 2007/2008 - 18.36 milj.t)! Rapša eļļas cenas attiecība pret sojas eļļu runā rapša eļļai par labu. Tomēr labie ražas dati dod lielāku iespaidu uz cenu nekā pieprasījuma pieaugums - mudina kristies.