Eiropas graudu tirgū šķietama cenu stabilizācija

Eiropas graudu tirgū vērojams neliels cenu kritums. Vakar pārtikas kviesis nokrita par 0.25 EUR/t uz 121.25,  kukurūza par 0.25 EUR/t uz 119, rapsis par 1.25 EUR/t uz 262.50. Lopbarības kvieša cena palika nemainīga - 92.25 £/t. Cenu kritums vairs nav tik straujš. Tomēr tirgus stabilizācija ir tikai šķietama, jo jaunā kukurūzas raža piespiedīs ES lauksaimniekus aktīvi pārdot kviešus, lai atbrīvotu vietu kukurūzai.

Lopbarības kvieša 3 gadu cenas dinamika Eiropas biržā Liffe.

original

Daudzas ES valstis nobažījušās, ka fiziskā graudu tirgus cena tuvojas intervences cenai 101 EUR/t. ES intervences fondi uzsāk darbu 1.novembrī un beidz darbu aprīļa beigās. Ja cena nokritīs līdz 101 EUR/t vai zemāk, pārdošanu intervencei uzsāks nekavējoties. Zemās graudu cenas var mudināt lauksaimniekus samazināt ziemas kvieša platības.

Kaut arī cenas ir tik zemas, eksporta apjomi ir nelieli. Francijas, Vācijas un Polijas valdības ir griezušās pie Eiropas Komisijas ar lūgumu izsniegt eksporta subsīdijas lauksaimniekiem, lai mazinātu viņu zaudējumus. Eksperti domā, ka Eiropas Komisija nepiekritīs.
Čikāgas biržā kvieša cena pakāpās par 1.34 USD/t uz 158.95 USD/t, kukurūzai par 1.53 USD/t uz 121.81. Treideri centās slēgt īstermiņa pozīcijas pirms USDA (ASV Lauksaimniecības departamenta) jaunās graudu atskaites parādīšanās, kuras iznākšana plānota šodien. Cenām par labu darbojās dolāra kurss un naftas cenu kāpums.  ASV dolāra vērtība attiecībā pret citām valūtām turpina krist, padarot ASV graudu cenas pievilcīgākas. Eļļas kultūru tirgū bija vērojams cenu kāpums. Nafta pieaug cenā un ietekmē arī kukurūzas un sojas cenas, kuras izmanto kā alternatīvo degvielu.

Vadoties pēc patreizējiem datiem, iespēja, ka graudu cenas līdz gada beigām augs ir mazticama.