Pasaules kviešu tirgus apskats (5.-12. oktobris)

Pagājušajā nedēļā pasaules kviešu tirgū bija vērojams kārtējais cenu lēciens. Turklāt operātori apgalvo, ka šī tendence attīstījās galvenokārt dēļ gaidāmās ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) atskaites. Kā fundamentālais faktors tiek minēts ražas vērtējumu kritums daudzās valstīs.

USDA speciālisti uzskata, ka kviešu raža Krievijā 2012/13. mārketinga gadā samazināsies līdz 38 milj.t, kas ir par 2,5 % mazāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ un par 32 % mazāk nekā iepriekšējā sezonā (56,23 milj.t). Savukārt ASV raža gaidāma 61,76 milj.t apjomā, kas ir tuvu pagājušā mēneša prognozei - 61,73 milj.t, turklāt šis rādītājs par 13,5 % pārsniedz pagājušās sezonas rezultātu (54,41 milj.t).

Kviešu kopraža pasaulē 2012/13. mārketinga gadā, pēc analītiķu aprēķiniem, sasniegs 653,05 milj.t, kas ir par 5,7 milj.t mazāk nekā prognozēts septembrī un par 6 % mazāk nekā pagājušajā sezonā.

Kas attiecas uz situācijas attīstību ASV kviešu sektorā, tad, neskatoties uz fundamentālo faktoru trūkumu, praktiski visas nedēļas garumā cenas pieauga. Par iemeslu tam tiek minēta augstā spekulantu (investīciju fondu) aktivitāte. Daudzi treideri uzskata, ka kviešu tirgus ir nedaudz „pārkarsis", un tas var izraisīt strauju kotāciju kritumu tuvākajās nedēļās. Kviešu cenām atbalstu aizvadītajā nedēļā sniedza arī ražas prognozes samazināšana Austrālijai. Savukārt, iepirkumus segmentā ierobežoja signāli no vietējā tirgus. Kas attiecas uz aizvadītās nedēļas kviešu eksporta rādītājiem, tad tie bija zemāki nekā cerēts - 279,9 milj.t, gaidīto 400-625 tūkst.t vietā.

Kā liecina Buenosairesas Graudu biržas prognoze, kviešu raža Argentīnā 2012/13. mārketinga gadā var izrādīties mazāka nekā lēsts iepriekš. Pēc jaunākajiem aprēķiniem tā sasniegs10,12 milj.t. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ražas apjoms saruks par 5,38 milj.t. Kviešu sējumu platības valstī kopš 2011/12. mārketinga gada samazinājušās par 20 % līdz 3,7 milj.ha.

Kviešu raža samazināsies arī Brazīlijā. Kompānijas Conab eksperti prognozē, ka tā šogad sasniegs aptuveni 5 milj.t, kas ir par 0,5 milj.t mazāk nekā gaidīts mēnesi atpakaļ. Turklāt tā būs mazāka arī nekā pērn - par 0,8 milj.t. Neskatoties uz nelabvēlīgajiem laika apstākļiem ziemā, ražība saglabājusies pagājušā gada līmenī - 27 centn/ha.

Situāciju Eiropas kviešu tirgū pagājušajā nedēļā lielā mērā ietekmēja nākotnes darījumu līgumu vērtības kāpums Čikāgas biržā. Kviešu kotācijām Francijā atbalstu sniedza arī tādi faktori kā ražas prognozes samazināšana valstij un nacionālās valūtas (eiro) kursa kritums. Aģentūras FranceAgrimer ekspertu jaunākie aprēķini liecina, ka kviešu raža valstī sasniegs 35,9 milj.t, kas ir par 0,6 milj.t mazāk nekā prognozēts iepriekš. Turklāt mīksto kviešu rezerves Francijā 2012/13. mārketinga gada beigās var sarukt līdz 1,8 milj.t, kas ir zemākais līmenis pēdējo 13 gadu laikā. Iemesls rezervju līmeņa kritumam  būs mīksto kviešu eksporta apjomu pieaugums (par 0,5 milj.t līdz 9 milj.t) uz trešajām pasaules valstīm.

Pec ASV Lauksaimniecības ministrijas oktobrī veiktajiem aprēķiniem, kviešu kopraža Eiropas Savienībā šosezon būs par 0,790 milj.t mazāka nekā prognozēts septembrī un par 5,79 milj.t mazāka nekā pērn.

Lielbritānijas Nacionālās lauksaimnieku savienības dati liecina, ka, neparasti lietaino laika apstākļu dēļ, kviešu ražība valstī šogad samazināsies līdz 67 centn/ha, kas ir zemākais rādītājs kopš 1988. gada, kviešu raža samazināsies līdz 13,25 milj.t, kas ir zemākais rādītājs kopš 2007. gada. Pagājušajā gadā kviešu raža Lielbitānijā sasniedza 15,3 milj.t, ražība bija 78 centn/ha.

Bulgārijas kviešu tirgū aizvadītajā nedēļā bija vērojams cenu kritums. Pārtikas kviešu (proteīns 12,5 %) CPT bāzes cena nedēļas laikā samazinājās par10 $/t līdz 320 $/t, EXW bāzes cena saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī - 310 $/t. Pārtikas kviešu Melnās jūras FOB bāzes cenas samazinājās līdz 325-335 $/t.

Kviešu cenas pasaulē USD/t:

800 pix

Avots: apk-inform