Goldman Sachs: kviešu ražu sliktās prognozes Austrālijai un Argentīnai var sekmēt kviešu cenu kāpumu pasaulē

Kviešu ražas Austrālijā un Argentīnā var izrādīties mazākas nekā prognozēts iepriekš, kas, savukārt, var veicināt cenu kāpumu pasaulē, uzskata Goldman Sachs analītiķi.

11.oktobrī ASV Lauksaimniecības ministrija, ņemot vērā ražas kritumu Krievijā, Kanādā un Eiropā, samazināja kviešu ražas prognozi pasaulei par 5,7 milj.t līdz 653 milj.t. Saskaņā ar Goldman Sachs prognozi kviešu raža pasaulē būs vēl mazāka - 647,8 milj.t, bet rezerves sezonas beigās saruks līdz pēdējo piecu gadu zemākajam līmenim.

Goldman Sachs analītiķi uzskata, ka ASV Lauksaimniecības ministrijas kviešu ražas prognoze Austrālijai, kas ir 23 milj.t, ir pārāk optimistiska. Viņu pašu prognoze ir 21 milj.t. Eksporta potenciāls šinī gadījumā, pēc viņu aprēķiniem, nepārsniegs 16,5 milj.t, kas ir par aptuveni trešdaļu mazāk nekā eksportēts pagājušajā sezonā.

Goldman Sachs analītiķiem pārāk optimistiska šķiet arī ASV Lauksaimniecības ministrijas kviešu ražas prognoze Argentīnai, kas ir 11,5 milj.t. Pēc viņu aprēķiniem, kviešu raža šajā Dienvidamerikas valstī nepārsniegs 10,8 milj.t.

Kviešu ražas prognozes samazināšana Austrālijai un Argentīnai var sekmēt kviešu un kukurūzas cenu kāpumu pasaules tirgū. Gada beigās kviešu vidējā cena varētu sasniegt 10,25 dolāri par bušeli, prognozē Goldman Sachs. 12. oktobrī decembra līgumu vidējā vērtība Čikāgas biržā bija 8,57 dolāri par bušeli.

Avots: zol