LV Tiešmaksājumu avansa maksājumus Lauku atbalsta dienests sāks izmaksāt no 22.oktobra

Tiešmaksājumu avansa maksājumu izmaksu lauksaimniekiem Lauku atbalsta dienests - kā katru gadu - uzsāks no 22.oktobra, un naudu saņems tie lauku uzņēmēji, kuru atbalsta iesniegumam būs pabeigtas atbilstības nosacījumu pārbaudes.

Eiropas Savienības jaunais finanšu gads sākās 2012.gada 16.oktobrī. Lai uzsāktu atbalsta maksājumu pārskaitīšanu, ir nepieciešams atbilstoši sagatavot grāmatvedības un maksājumu veikšanas sistēmas.

LAD patlaban operatīvi veic maksājumu sistēmu konfigurēšanu, un šis process notiek visās ES dalībvalstīs, kuras pieprasījušas atbalsta maksājumu izmaksāšanu avansā. Pirms sācies jaunais budžeta gads un veikta maksājumu sistēmas sagatavošana atbilstoši jaunā finanšu gada nosacījumiem, pārskaitījumu veikšana nav iespējama.

Kā ziņots, avansu ātrāka izmaksa iespējama, jo Eiropas Komisijas Tiešo maksājumu pārvaldības komiteja ir atbalstījusi EK priekšlikumu atļaut Eiropas Savienības valstīm šogad izmaksāt 50% tiešmaksājumu par 2012.gadu agrāk nekā parasti.

Lēmums palīdzēs zemniekiem izvairīties no naudas plūsmas problēmām slikto laika apstākļu un parādu krīzes dēļ, norādīja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā. Kā ziņots, Zemkopības ministrijai valsts budžeta grozījumos papildus atvēlēti 88,2 miljoni latu, kurus plānots novirzīt maksājumiem Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumam.

Sākot no 22.oktobra līdz 2012.gada beigām LAD plāno izmaksāt 119 miljonus latu.

Avots: www.zemniekusaeima.lv