LV Latvijā vēl nenovākti 40% kukurūzas lauku

Lai gan pirmais sniegs jau ir uzsnidzis, Latvijā vēl joprojām nenovākti ir aptuveni 40% kukurūzas lauku, pastāstīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Viņa norādīja, ka lielākā daļa kukurūzas audzētāju ražas novākšanu bija iecerējuši pabeigt pagājušajā nedēļā, taču laika apstākļi šos plānus apturējuši. "Diezgan daudz kur kukurūza vēl nav novākta, kopumā Latvijā tie ir apmēram 40% lauku. Ražas novākšanas darbi tika sākti pirms divām nedēļām, un lauksaimnieki plānoja pagājušajā nedēļā novākšanu pabeigt, taču laika apstākļi sabojājās, un darbi tika apturēti," sacīja Dzelzkalēja.

Kukurūzas ražas apmēru sniegs un mitrums gan nesamazinās, taču kvalitāti tas ietekmēs, atzina Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece. "Kvalitāte samazinās un nebūs tik laba, kā cerēts, jo nokrišņi un mitrums apgrūtina ražas novākšanu un vienmēr mitros, dubļainos apstākļos sabojājas ražas kvalitāte," paskaidroja biedrības pārstāve.

Pēc viņas teiktā, Ziemeļvidzemē varētu būt nenovākti arī atsevišķi griķu lauki.

Latvijas klimatiskie apstākļi nav ideāli piemēroti kukurūzai, un to galvenokārt audzē skābbarības ražošanai. Tikai īpaši labvēlīgos gados dažiem kukurūzas audzētājiem izdodas iegūt arī graudus.

ZSA ir Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražotāju organizācija. Patlaban organizācijas biedri ir 881 aktīvākais un mērķtiecīgākais Latvijas zemnieks no visām lauksaimniecības nozarēm. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt biedru intereses, aktīvi iesaistoties likumu veidošanas un pilnveidošanas procesos, veidot ilgtspējīgu, uz attīstību orientētu lauksaimniecības politiku Latvijā un popularizēt lauksaimniecību kā vienu no Latvijas valsts prioritārajām nozarēm. Pašlaik ZSA ir trešā nozīmīgākā lobija organizācija Latvijā.

Avots: www.delfi.lv