IGC palielina sojas ražas vērtējumu pasaulei par 8 milj.t

Ņemot vērā ražas perspektīvu uzlabošanos Dienvidamerikā, Starptautiskā Graudu padome (IGC) oktobra atskaitē palielinājusi sojas ražas vērtējumu pasaulei 2012/13. mārketinga gadam par 8 milj.t līdz 264 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, raža pieaugs par 11 %, neskatoties uz slikto ražu ASV.

Saistībā ar sausuma radītajiem lielajiem ražas zudumiem ASV, sojas nākotnes darījumu vērtība Čikāgas biržā CBOT 2012. gada septembrī sasniedza rekordaugstu līmeni. Šobrīd cenu kāpumu ierobežo ražas prognozes palielināšana. Provizoriskie dati liecina, ka Brazīlijā un Argentīnā sojas sējumu platības pieaugs līdz rekordlielam apjomam. Brazīlijā platības tiks palielinātas par 7 %, dodot ražas pieaugumu par 21 % līdz 80,5 milj.t. Kopumā sojas raža Dienvidamerikā varētu palielināties par 28 % līdz 146,4 milj.t.

Sojas tirdzniecības apjomi pasaulē 2012/13. mārketinga gadā (oktobris - septembris), pateicoties galvenokārt importa pieaugumam Ķīnā, sasniegs rekordaugstu līmeni - 95,6 milj.t. Tas ir par 1,8 milj.t vairāk nekā prognozēts septembrī un par 4,7 % vairāk nekā pagājušajā sezonā.

Pēc IGC speciālistu aprēķiniem, sojas imports Ķīnā šosezon salīdzinājumā ar 2011/12.mārketinga gadu varētu palielināties par 3 milj.t līdz 60 milj.t.

Avots: zol