Eksperti prognozē cieto kviešu cenu strauju kāpumu pasaules tirgū

Francijas makaronu ražotāju savienība (Sifpaf) un Mannas putraimu ražotāju komiteja (CFSI) satraukušās par cieto kviešu zemo piedāvājumu pasaulē šinī sezonā.

Cieto kviešu raža Francijā šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir samazinājusies par 19 % līdz 1,5 milj.t. Salīdzinājumā ar 2012. gadu tā ir sarukusi par 38 %. Turklāt šogad cieto kviešu kvalitāti stipri pabojāja ilgstošās lietavas ziedēšanas un ražas novākšanas laikā. Līdz ar to vairāk kā trešdaļa ražas nav derīga makaronu ražošanai. Eiropas Savienībā cieto kviešu raža salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājusies par 1 milj.t līdz 7,2 milj.t.

Cieto kviešu raža Kanādā, šīs kultūras vadošajā eksportētājvalstī, sasniedza 4,76 milj.t, kas ir tuvu pēdējo piecu gadu vidējam rādītājam, taču par 27 % atpaliek no pagājušā, bagātīgā, gada līmeņa. Arī Kanādā šogad cieto kviešu kvalitāte nav ne tuvu vēlamajam līmenim. Trešdaļa cieto kviešu nav derīga makaronu ražošanai un, visticamāk, tiks izlietota lopbarībā.

Sifpaf un CFSI eksperti norāda, ka šobrīd pasaules tirgū cieto kviešu deficīts sasniedzis rekordaugstu līmeni, kas izraisīs strauju to cenu kāpumu. Nākošajās divpadsmit nedēļās kviešu cena var pieaugt vairāk nekā par 50 %.

Avots: zol