Iestājoties stagnācijai kviešu ražošanā, Indija zaudēs savas pozīcijas pasaules tirgū

Kviešu raža Indijā šogad nepārsniegs 94 milj.t. Tik pesimistisku prognozi publicējuši ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti.

Kviešu raža valstī, kas ir lielākā šīs kultūras ražotājvalsts pasaulē tūlīt aiz Ķīnas, strauji samazināsies pēc vairākkārtējiem pēdējās sezonās sasniegtajiem iespaidīgajiem rekordiem. Iemesli tam būs vairāki: augsnes noplicināšana, pārāk intensīvi izmantojot to, pakāpeniska auglības samazināšanās daudzos valsts reģionos, kā arī citi. Rezultātā kviešu raža Indijā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu saruks par 1,9 milj.t, un pēc četru sezonu kāpuma graudu nozarē iestāsies stagnācija, kas stipri kontrastē ar kviešu ražu kāpumu Indijā simtgades sākumā un liecina par diezgan dziļu krīzi, kurā nonākusi lauksaimniecības nozare valstī.

Kviešu ražu apjomu kritums, visticamāk, tuvākajā laikā radīs negatīvu ietekmi uz Indijas kviešu eksportu. Pēdējos gados šīs kultūras piegādes globālajam tirgum tikai samazinās, un saskaņā ar ekspertu prognozēm, 2015/16. mārketinga gadā nepārsniegs 2 milj.t salīdzinājumā ar 2012/13. mārketinga gadu, kad eksporta apjoms tuvojās 7 milj.t. Pēc būtības, Indijas līdz šim ir bijusi viena no lielākajām kviešu ražotājvalstīm pasaulē un tajā pašā laikā viena no mazākajām eksportētājām.

Iemesli eksporta zemajai attīstībai ir augstā cena un eksportam piedāvāto kviešu zemā vidējā kvalitāte. Un attīstoties nozares krīzei, problēmas, visticamāk, tikai kļūs dziļākas. Lai arī spriedze pasaules kviešu tirgū mazinās, Indijas kā kviešu eksportētājas loma tajā kļūst arvien vājāka. Kviešu patēriņš valstī arvien pieaug, apsteidzot apstājušos ražošanas izaugsmi, un, visticamāk, nākamajā sezonā Indija piedzīvos pēdējo eksporta sezonu.

Indijai aizejot no pasaules kviešu tirgus, tajā būtiski mainīsies spēku sadale. Alternatīvajiem piegādātājiem pavērsies jauni noieta tirgi, tai skaitā arī pašas Indijas, kā arī Tuvo Austrumu valstu, Dienvidāzijas, Dienvidaustrumāzijas un Austrumāzijas valstu tirgi. Šo alternatīvo piegādātāju vidū ir Ukraina, Krievija, Austrālija un Pakistāna. Visticamāk, tieši šīs valstis 2017/18. mārketinga gadā un arī turpmākos gadus pildīs Āzijas tirgus ar kviešiem.

Avots: proagro