Ķīnā samazināsies graudaugu sējumu platības

Šogad Ķīnas lauksaimnieki samazinās graudaugu sējumu platības, ziņo Ķīnas informācijas aģentūra "Siņhua".

Pagājušajā gadā graudu raža Ķīnā sasniedza 621 milj.t, kas ir par 2,4 % vairāk salīdzinājumā ar 2014. gadu. Neskatoties uz rekordražu, graudu deficīts pērn sasniedza 20-25 milj.t. Iemesls - vietējo ražu zemā kvalitāte.

Pārtikas imports pieauga līdz rekordaugstam rādītājam - 120 milj.t. No šī apjoma 70 % veidoja soja. Kukurūzas imports salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieauga par 80 %, rīsu - par 30 %.

Graudu lielie krājumi un konkurence no importēto graudu puses rada spiedienu uz vietējām cenām. Zemo cenu dēļ lauksaimnieki plāno samazināt graudaugu sējumu platības.

Turklāt atsevišķās provincēs valsts graudu glabāšanas vietas ir pārpildītas ar graudiem, kas novākti vairākos iepriekšējos gados, līdz ar to lauksaimniekiem būs grūti realizēt jauno ražu.

Lai mainītu situāciju, eksperti ir aicinājuši valdību reformēt  lauksaimniecību.

Ķīnas trīspadsmitajā piecgades plānā, kas laists klajā šomēnes, jau ir likts akcents uz lauksaimniecības produkcijas kvalitātes celšanu: tā vietā, lai nepārtraukti nodrošinātu ražas pieaugumu tiks pieliktas pūles, lai ražotu kvalitatīvākus graudaugus, pēc kuriem ir pieprasījums.

Avots: zol