Ukrainā zirņu raža sasniegs pēdējo desmit gadu augstāko līmeni

Ukrainā šogad, iespējams, tiks novākta pēdējo desmit gadu laikā lielākā zirņu raža, pateicoties būtiskai sējumu platību paplašināšanai un labvēlīgiem laika apstākļiem, ziņo konsaltinga aģentūras "UkrAgroKonsalt" preses dienests, atsaucoties uz tirgus analītiķi Marinu Sič. Ar zirņiem apsēti 226 tūkst.ha, kas ir pēdējo piecu gadu rekords.

"Ņemot vērā tik būtisku zirņu sējumu platību pieaugumu, kā arī labvēlīgos agrometeoroloģiskos apstākļus, kas sola labu ražību, zirņu bruto raža 2016. gadā var sasniegt pēdējo desmit gadu maksimumu", - M. Sič citē preses dienests.

Analītiķe norāda, ka sākotnēji zirņu sējumu platības tika prognozētas 182 tūkst.ha apmērā, bet lauksaimnieki apsēja 226 tūkst.ha, kas ir pēdējo piecu gadu rekords. Salīdzinājumā ar 2015. gadu sējumu platības pieauga par 33 %.

"Šogad lauksaimnieki riskēja, un šis risks pilnībā attaisnos sevi. Laika apstākļi sējas laikā bija labvēlīgi, turklāt tie ļāva uzsākt sēju dažas nedēļas pirms termiņa. Zirņu sēja dienvidu rajonos sākās jau februāra divdesmitajos datumos. Agrais pavasaris Ukrainā bija ar pietiekamu nokrišņu daudzumu, kas nodrošināja produktīvu mitrumu augsnē. Līdz ar to agro vasarāju kultūru sējumi ir labāk attīstīti nekā citus gadus", - atzīst M. Sič.

Pēc Ukrainas Statistikas dienesta datiem, zirņu bruto raža Ukrainā 2015. gadā sasniedza aptuveni 390 tūkst.t. Graudaugu un pākšaugu raža sasniedza 60,1 milj.t, kas ir par 5,8 % mazāk salīdzinājumā ar 2014. gadu.

Avots: zol