Sojas importa perspektīvas Ķīnā 2017/18. sezonā

Ķīna ir sojas lielākā importētājvalsts pasaulē, taču pēdejos gados sojas importa pieauguma tempi valstī samazinās, un šī tendence var turpināties arī 2017/18. sezonā, un tas savukārt var atspoguļoties cenās.

Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) Pekinas apakšnodaļas prognozēm, sojas imports Ķīnā 2017/18. sezonā (Ķīnā sezona sākas 1. oktobrī) sasniegs 89 milj.t, kas ir par 3 milj.t vairāk nekā tiek prognozēts pašreizējai sezonai.

Sojas imports 89 milj.t apjomā, kas ir ekvivalents 3,27 miljrd. bušeļu, būs jauns rekords Ķīnas vēsturē. Salīdzinājumam: lielākā eļļas kultūras ražotājvalsts pasaulē ASV pagājušajā sezonā novāca 4,3 miljrd. bušeļu lielu sojas ražu.

Ja sojas importa prognoze 2017/18. sezonā piepildīsies, tā būs ceturtā sezona pēc kārtas, kad Ķīnā samazināsies sojas importa pieauguma tempi. Sojas importa pieauguma tempi samazināsies līdz 2 % salīdzinājumā ar 4,5 % iepriekšējā sezonā un 6 % 2015/16. sezonā.

Sojas pieprasījuma kritums Ķīnā būtu mazāk satraucošs pasaules tirgum, ja ražošanas tempi augtu lēnāk, īpaši vadošo ražotaju un eksportētāju vidū, kā piemēram, ASV un Brazīlijā.

Eļļas kultūru kopraža pasaulē 2016/17. sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs kā minimums par 9 %. ASV  sojas raža 2016/17. sezonā pārsniedza iepriekšējo rekordu par 10 %. Un tagad analītiķi gaida strauju šīs kultūras sējumu platību paplašināšanu šinī pavasarī.

ASV Lauksaimniecības ministrija prognozē sojas ražu Brazīlijā šosezon 108 milj.t līmenī, tikmēr Brazīlijas aģentūra Agroconsalt nesen palielināja prognozi līdz 111 milj.t. Taču pastāv arī viedoklis, ka raža varētu sasniegt 115 milj.t un pat vairāk, pārsniedzot pagājušās sezonas rādītāju aptuveni par 20 %.

Kas attiecas uz pieprasījumu, tad gaidāms, ka sojas globālais patēriņš 2016/17. sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs mazāk par 6 %. Lai arī pieprasījuma pieauguma tempi ir augstāki par pēdējo desmit gadu vidējo rādītāju, tie ir lēnāki nekā divus gadus atpakaļ un lēnāki par ražas pieauguma tempiem.

Tomēr pieprasījums pēc sojas pasaulē salīdzinājumā ar pieprasījumu pēc citām eļļas kultūrām un graudaugiem ir nosacīti labs. Globālā līdzsvara potenciālā intensitāte uztur treideros tonusu, tāpēc jebkuras pat mazākās piegāžu samazināšanās var izraisīt strauju sojas vērtības kāpumu Čikāgas biržā.

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) savu viedokli par sojas importa perspektīvām 2017/18. sezonā oficiāli paudīs 10. maijā.

Pēdējos piecus gadus USDA prognozes maija atskaitēs bija vienādas vai augstākas par Pekinas apakšnodaļas vērtējumiem, kas tiek izziņoti pāris mēnešus iepriekš. Turklāt pēdējos divus gadus reālais sojas importa apjoms pārspēja USDA maija prognozes par 8 %.

Avots: idk