Krievija samazina graudu eksporta prognozes

Graudu tirgus eksperti samazina graudu eksporta prognozes Krievijai pašreizējai sezonai.

Viens no iemesliem - apgrūtinātais graudu eksports uz Turciju un Ēģipti.

"Šajās dienās mēs esam samazinājuši kviešu eksporta prognozi no 28 milj.t uz 27,5 milj.t, un nav izslēgts , ka perspektīvā mēs to varētu samazināt līdz 27 milj.t,"- Paziņojis Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko.

Pēc viņa teiktā, "daļēji tas saistīts ar Turciju", kā arī tāpēc, ka eksports martā - aprīlī nebūs tik rekordaugsts kā likās agrāk. "Ambiciozi rēķinājām, ka martā varētu izvest 3 milj.t kviešu, taču izskatās, ka eksportēsim tikai 2,5-2,6 milj.t,"- sacīja viņš.

Tai pat laikā viņš norādīja, ka, neskatoties uz samazinājumu, jaunā kviešu eksporta prognoze joprojām ir rekordaugsta.

D. Rilko uzskata, ka lielu daļu graudu, ko bija plānots piegādāt Turcijai līdz sezonas beigām, izdosies novirzīt uz citām valstīm. "Mums atlika Turcijai piegādāt aptuveni 500 tūkst.t kviešu. 300 tūkst.t no tām viegli atradīs vietu citos tirgos". Jaunu tirgu varētu neatrast 200 tūkst.t kviešu ar augstu proteīna saturu, ko tradicionāli galvenokārt pirka Turcija. 

Graudu eksporta prognozi Krievijai samazinājis arī kompānijas "ProZerno" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko.

"Viss optimisms pazuda "turku gambīta" dēļ, graudu eksports iespējams 36,6 milj.t apjomā, tai skaitā kviešu - 27,2 milj.t,"- sacīja viņš, atgādinot, ka viņa optimistiskā graudu prognoze bija 39 milj.t, tai skaitā kviešu - 29 milj.t. Turklāt jaunais vērtējums ir zemāks par viņa iepriekšējo pesimistiskāko prognozi - 37 milj.t.

V. Petričenko norādīja, ka samazinoties eksportam, būtiski pieaugs graudu krājumi. Sezonas beigās tie varētu sasniegt 22,5 milj.t, tādējādi pagājušās sezonas rādītāju pārsniedzot par 9,3 milj.t. Krājumu palielināšanās var novest pie cenu krituma, piebilda viņš.

V. Petričenko pavēstīja, ka kopš sezonas sākuma līdz februāra beigām Krievija eksportējusi 25 milj.t graudu, tai skaitā 18,9 milj.t kviešu. No 1. marta līdz 22. martam eksportētas 2,3 milj.t graudu.

Turcija ir izslēgusi Krieviju no to valstu skaita, kas varēja ievest kviešus un kukurūzu bez ievedmuitas. Kviešiem ievedmuita noteikta 130 % apmērā, ko eksperti sauc par pilnīgu eksporta aizliegumu.

Pēdējās dienās parādījušās problēmas arī ar graudu piegādi uz Ēģipti.

Kā paziņoja Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs, Krievijas lauksaimniecības produkcijas piegāžu ierobežojumi uz Turciju var novest pie kviešu, kukurūzas, saulgriežu spraukumu, nerafinētas saulgriežu eļļas, rīsu un pākšaugu kultūru eksporta pārtraukšanas pilnībā.

"No savas puses mēs pieņemsim visus nepieciešamos mērus noieta tirgu diversifikācijai. Ņemot vērā Krievijas līdera pozīcijas pasaules graudu tirgū un Krievijas lauksaimniecības produkcijas kvalitāti, esmu pārliecināts, ka mēs varēsim īsos termiņos operatīvi pārorientēt lauksaimniecības produkcijas piegādes uz citiem pasaules reģioniem, "- paziņoja ministrs.

Turcija un Ēģipte - lielākie Krievijas graudu pircēji. Pagājušajā sezonā Turcija importēja 3,1 milj.t Krievijas graudu, Ēģipte - 6,2 milj.t.

Avots: grainboard