Saņēmēju mazāk, hektāru – vairāk

Šogad tiešmaksājumu nauda saņēmēju kontā varētu ieripot ātrāk, ko sekmēs šā gada jauninājums - obligātā pieteikšanās nevis klātienē, bet attālināti, izmantojot LAD Elektronisko pieteikšanās sistēmu. Turklāt lauksaimnieki līdz 26. jūnijam pārklājumu labošanu EPS varēs veikt bez soda sankcijām.

Lauku atbalsta dienests (LAD) nupat apkopojis visus šajā sezonā iesniegtos pieteikumus platību maksājumu saņemšanai, un provizoriskie dati liecina, ka ir saņemts par 2% mazāk pieteikumu nekā pērn. Šogad saņemti 60 103 pieteikumi tiešmaksājumiem salīdzinājumā ar 61 381 iesniegumu pērn. Pieteicēju skaitā jau ierasti ir lauksaimniecības uzņēmumi, valsts un pašvaldības iestādes, lauksaimniecības zemes īpašnieki un apsaimniekotāji.

Par aptuveni 20 000 hektāru ir pieaugusi atbalstam pieteiktā lauksaimniecības zemju platība - šogad pieteikti 1,715 miljoni hektāru, savukārt 2016. gadā atbalstam bija pieteikti 1,695 miljoni hektāru.

Kopējais finansējums tiešmaksājumiem šogad ir 230 miljoni eiro. Vienotā maksājuma likme 2017. gada sezonā noteikta provizoriski 76 eiro par vienu hektāru, papildus tam zaļināšanas maksājuma likme provizoriski ir 43 eiro par hektāru. Likmes gan varot mainīties, ņemot vērā faktiski pieteikto platību lielumu.

Tikmēr jau izskanējušas bažas, ka pēc Lielbritānijas gaidāmās izstāšanās no Eiropas Savienības tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem tomēr netiks līdzi Eiropas veco valstu līmenim tā iemesla dēļ, ka pilnībā nekas nav skaidrs ar nākamā plānošanas perioda finansējumu lauksaimniecības kopējās politikas budžetā. Patlaban aplēses liecina, ka 2020. gadā, kad beigsies šā brīža plānošanas periods, par vienu hektāru Latvijas lauksaimnieks saņems 185 eiro, kas ir stipri zem vidējā ES rādītāja - 281 eiro.

Provizoriskās atbalsta likmes, eiro/ha

original

Avots: www.la.lv