Krievija no 1. marta apstiprina augstāku kviešu eksporta nodevu

Krievijas valdība ir oficiāli apstiprinājusi priekšlikumu no 1. marta uzlikt kviešiem lielāku eksporta nodevu, kas ir vēl viens mēģinājums ierobežot COVID-19 krīzes izraisīto vietējo pārtikas cenu pieaugumu. Krievija ir viena no lielākajām kviešu eksportētājām pasaulē. Kviešu cenas pasaulē pieauga pēc tam, kad janvāra sākumā Krievijas amatpersonas pirmo reizi paziņoja par priekšlikumu paaugstināt nodokli, cerot, ka tas varētu likt pircējiem dot priekšroku citu valstu kviešiem.

Sākot no 1. marta līdz 30. jūnijam valdība apstiprināja kviešu eksporta nodevu  - 50 eiro (61 ASV dolāru)par tonnu,  nodevas  - 25 eiro par tonnu , kas noteikta no 15. februāra līdz 1. martam. Miežu un kukurūzas eksporta nodeva ir noteikta 25 Eiro/t 10 Eiro/t vietā attiecīgi no 15. marta līdz 30. jūnijam. Šis solis pastiprina pasākumus graudu cenu stabilizēšanai, ko valdība uzsāka decembrī. Cenas vietējā labības tirgū ir pakļautas globālo cenu spiedienam, kas pieaug, paziņoja ekonomikas ministra vietnieks Vladimirs Iličjovs. Maskava turpinās uzraudzīt situāciju un ir gatava arī  turpmāk  pielāgot mehānismu graudu eksporta regulēšanai, ja nepieciešams, viņš teica. "Tajā pašā laikā mēs ceram, ka tuvākajā nākotnē cenu situācija stabilizēsies un mēs varēsim pāriet uz pastāvīga eksporta nodokļa mehānismu," piebilda Iļjičovs.
Maskava turpinās aplikt ar nodokļiem kviešu eksportu jaunajā tirdzniecības sezonā, kas sākas 1. jūlijā, un pašreizējā fiksētā tarifa vietā sagatavos tam formulu, sacīja amatpersona.

Avots: FAO, Successful Farming