Situācija ES kvieša, rapša un mieža tirgū

KVIESIS

Agrā raža Francijā ir labāka nekā gaidīts un bažas par ražu dienvidu puslodē, ko radītu laika apstākļi, mazinājušās, kvieša vērtība turpina kristies.

ASV kukurūzas ražai ir lieliski nosacījumi.

Lielbritānijā laika apstākļi rada bažas lauksaimniekiem, kaut arī patreiz pirmie kviešu paraugi neuzrāda problēmu klātbūtni, arī DON testi (Deoxynivalenol ir no aflotoksīnu grupas, kancerogēna veids) ir zemi.

 

RAPSIS

ES 27 valstu raža izskatās ievērojami augstāka nekā iepriekš domāts (par 1 milj. t, kopā sastādot 19.2 milj.t), pastāv iespēja, ka cipars palielināsies.

Kaut gan naftas cenas strauji uzkāpa uz 70 USD/barels 28.07., trūkstošās glabāšanas jaudas un lielāka raža lika rapša cenai kristies.

Uz 31.07. 50-60% ES rapša bija nokults. Lielbritānijā 15-20% ar labiem ražības rādītājiem.

Eiropa vairs nav vieta, kur rapša cena augstāka nekā citviet pasaule, kā tas bijis iepriekšējos 3 gados. Eiropas rapša cena ir konkurētspējīga par Ķīnas un Meksikas tirgū. Pateicoties labai ražai, importa apjomi saruks un eksporta apjomi pieaugs.

Sojas tirgu ietekmē lielie zudumi Argentīnā, kas atsucas arī uz eļļas tirgu. Pieņemot, ka nokrišņi sasniegs perioda normu Dienvidamerikā augustā-oktobrī, tas varētu ievērojami palielināt sojas ražu šajā reģionā. Sojas cena pasaules tirgū arī ir stimuls to darīt.

 

MIEZIS

Ziemas mieža raža Lielbritānijā notiek, neskatoties vai līst vai ne. Vidējā ražība ir laba. Uz 31.07. vietām bija novākti 50%, 65% un 25% atkarījā no reģiona.

Lielbritānijas lopbarības mieža tirgus ļoti ieinteresēts eksportēt, jo patreiz šajā valstī ir lielākais pārpalikums salīdzinot ar iepriekšējiem 8 gadiem. Lielritānijas miezis konkurē ar Baltijas miezi par eksporta apjomiem.

Intervence teorētiski dos atbalstu sākot ar oktobri. Patreiz tas ir būtiski tikai centrālajai Eiropas daļai, jo eksporta cenas patreiz ir augstākas par intervences cenām.