Pirmdien Čikāgas un Eiropas biržās kvieša cena pakāpās. Kas to ietekmē?

Pirmdien bija vērojams cenu kāpums graudu kultūrām gan Čikāgas, gan Eiropas biržās. Pārtikas kviesis cena pakāpās par 4.19 USD/t Čikāgā, 2.26 EUR/t Eiropā. Lopbarības kviesim cenas kāpums Eiropas biržā bija 1.75 £/t, rapsim - 3.25 EUR/t.

Neliela aktivitāte bija vērojama Eiropas biržā Liffe. Austrālijas Rabobank analītiķi lielāku aktivitāti prognozē tikai oktobrī.  Tomēr laika apstākļi pasaulē var ievērojami ietekmēt graudu tirdzniecību. Piemēram, iespējamais „El Nino" efekts var nodarīt lielus zaudējumus Austrālijas lauksaimniecībai.

Liels sausums  ir atstājis apmēram 5 miljonus cilvēku bez ūdens Ķīnas ziemeļu daļā, ūdens apgādes grūtības var būt arī dienvidu reģionos. No karstuma un sausuma gājusi bojā raža 8.7 milj. ha platībā.

Meksikā vērojams lielākais sausums pēdējo 70 gadu laikā. No ūdens trūkuma iet bojā raža un liellopi. Mehiko varas iestādes pieņēmušas lēmumu ierobežot ūdens lietošanu.

Arī Indijā ir liels sausums. Speciālisti to saista ar El Nino efektu, savukārt Kolorado universitātes zinātnieki un Nacionālā atmosfēras centra pētījumu centrs ir noskaidrojuši, ka blīvi apdzīvotajās teritorijās Indijas ziemeļos, Pakistānas austrumos, Bangladešā strauji sarūk pazemes ūdeņi (ar ātrumu 54 km3/gadā).

Krievijā pēdējo desmitgadu laikā lielākais sausums skārusi vairākus lielus reģionus - Postovas, Orenburgas, Uļjanovas apgabalus, Tatarstānu un Baškīriju. Raža gājusi bojā 3.6 milj. ha platībā. Tomēr kopējais prognozētais graudu ražas apjoms Krievijā, Ķīnā un kopumā pasaulē ir liels.

Avots: Kazah-zerno.kz

P.S. "El Nino" ir dabas un klimata fenomens, kurš līdz galam vēl nav izprasts un izpētīts. Tiek uzskatīts, ka "El Nino" izraisa atmosfēras sasilšana virs Klusā okeāna austrumdaļas. Sasilušās gaisa masas ietekmē un maina okeāna straumju virzienu, un tas savukārt maina vēju un nokrišņu virzienu - tādējādi reizēm izraisot īstu haosu pasaules klimata sistēmā. Katrā ziņā "El Nino" ir saistīts ar pasaules globālo sasilšanu jeb tā saukto siltumnīcas efektu, par ko zinātnieki jau sen ceļ trauksmi.