Tendences graudu tirgū pēdējo 5 gadu laikā, to veicinošie faktori

Vairākus gadus graudu pieprasījums pārsniedza piedāvājumu, kā rezultātā krājumi nokrita līdz minimumam, bet cenas uzkāpa līdz vēsturiskam rekordam. No 2005.gada kviesim cenas pastāvīgi auga. To veicināja rekordzemā raža pasaulē kopumā, nelabvēlīgi laika asptākļi ASV, Eiropā un divkāršs ražas kritums Austrālijā. Kukurūzai cenas pieauga, pateicoties jaunam pieprasījumam bioetanola ražošanai ASV 2006.gada beigās.

Izšķirošais bija 2008.gads, kad graudu un rīsa cenas nokrita vairāk nekā par 40%. Par pamatu tam bija rekordliela graudu raža pasaulē un pieprasījuma kritums pēc biodegvielas (globālās recesijas sekas). Patreizējās cenas ir 2007.gada sākuma līmenī.

2009-2010.gadā ASV un Eiropā prognozēti labvēlīgi laika apstākļi, tomēr novērojama sējumu platību samazināšana. Ražas kritumu, ko veicina sausums Ķīnā, Argentīnā un Indijā daļēji tiek kompensē laba raža Āfrikas ziemeļos. Neskatoties uz ziņām par sausuma radītajiem zaudējumiem, 2009/2010 varētu būt lielākā raža pēdējo 5 gadu laikā. Kaut arī patēriņš pēdējos 2 gados kopumā pasaulē audzis - 642 milj.t, atlikumos uz nākamā gada ražas sākumu var palikt pārprodukcija 20 milj.t apmērā.

Kukurūzas cena augs līdz gada beigām, un var sasniegt 177 USD/t (28.08. cena Čikāgas biržā bija 126.38 USD/t). To veicinās sausums Ķīnā, kas saražo 21% no pasaules kukurūzas krājumiem (ASV 1.vietā ar divreiz lielāku daudzumu - 2008/2009 - 307.3 t/ha). Prognozēts lielāks kukurūzas patēriņš nekā pērn no 778 milj.t uz 797 milj.t šosezon. Tādejādi piepildoties prognozēm, izveidotos deficīts par 10 milj.t, kuru aizvietotu lopbarības kvieši, mieži u.c. Palielinājumu var veicināt ASV Apkārtējās Vides aizsardzības aģentūras lēmums palielināt biodegvielas saturu degvielā. Kukurūzas izmantošana lopbarībā var samazināties cūkgaļas pieprasījuma samazināšanās rezultātā, ko veicina cūku gripas uzliesmojums Meksikā. Kukurūzas deficīts varētu mudināt aizvietojamo kultūru cenas pakāpties.

Kazakh-zerno.kz