Ziņas no Eiropas un Čikāgas biržām. Ievērojamas izmaiņas graudu cenās var nest turpmākās 2-3 nedēļas.

Vakar bija vērojams cenu kritums kviesim un kukurūzai gan Eiropas, gan Čikāgas biržās. Eiropas biržā pārtikas kvieša cena samazinājās par 0.75 EUR/t uz 126.25 EUR/t, lopbarībaspar 2 £/t uz 98 £/t. CBOT pārtikas kviesim cena nokrita par 4.33 USD/t un kukurūzai par 5.52 USD/t. Eksperti uzskata, ka vienīgais faktors, kas to ir ietekmējis, ir labā graudu raža pasaulē un pasaules tirgus piesātinājums ar kviesi.

Pirmdien Ķīnas fondu tirgus akcijas vidēji nokrita par 7%, nelabvēlīgi ietekmējot graudu cenas Eiropas biržā. Situācija Ķīnas fondu biržā ir sākusi stabilizēties un tam nevajadzētu vairs radīt ietekmi uz patreizējo cenu.  Negatīvo tendenci mīkstināja franču kvieša uzvara Jemenas tenderī par 60 tūkst.t. par 186 USD/t. Pēdējo 12 mēnešu laikā graudu cenas ir pastāvīgi mazinājušās, iespējams, ka drīzumā tās sasniegs vai jau ir sasniegušas savu zemāko līmeni un varētu mainīt virzienu.

Pēc ekspertu prognozēm, cena Liffe biržā var nokrist vēl par 6-7% tuvāko 2-3 nedēļu laikā, jo ražas novākšana tuvojas beigām un lauksaimnieki varētu aktīvi sākt pārdot savus graudus. Ietekmi var atstāt arī  kukurūza, kuras novākšana šogan var sākties 1-2 nedēļas ātrāk.