Cenas Eiropas un Čikāgas biržās pakāpās. Kas to ietekmēja?

Vakar Eiropas biržā bija vērojams cenu kāpums - pārtikas kviesis pakāpās par 2 EUR/t uz 121.25, lopbarības kviesis par 1.5 £/t uz 93.25, kukurūza par 1.25 EUR/t uz 117.5, rapsis par 4.5 EUR/t uz 259 EUR/t. Pozitīvās izmaiņas veicināja tādi faktori kā:

- izmaiņas valūtas tirgū (EUR un £ zaudē savas pozīcijas), kas padara Eiropas graudus par konkurētspējīgākiem starptautiskajā tirgū;

- straujš kukurūzas un sojas cenu kāpums Čikāgas biržā;

- ziņas par gaidāmajām salnām Ziemeļamerikā.

Čikāgas biržā cenas uz kviesi pakāpās par 14.47 USD/t uz 172.84, kukurūza par 16.3 USD/t uz 136.38. To ietekmēja:

- ziņas par agrajām salnām ASV, - tās var nelabvēlīgi ietekmēt ziemas kvieša sēju, kas tikko ir sākusies un kukurūzas, sojas novākšanu;

- cenu kāpums naftai;

- ASV dolāra vērtība samazinājās;

- iepriekš minētie apstākļi izprovicēja uz spekulācijām biržā.

Neparasti, ka tirgus nepamanīja Francijas un ASV kvieša zaudējumu vakardienas Ēģiptes tenderī uz 240 tūkst.t. Iespējams, ka tirgus to „pamanīs" tikai šodien. ASV kvieša zaudējums tenderī norāda uz tā nekonkurētspēju Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu tirgos  dēļ augstās jūras frakts.

ES vietējais mieža tirgus ir kluss, situācija neuzlabosies kamēr cenas būs tuvu intervences cenai vai tās līmenī. Patreiz nav arī pamatojuma uzlabojumiem.

3.valstu pieprasījums pēc mieža ir zems. Francijas ostā miezim vakar cena nokrita par 3 USD/t uz 145 USD/t, Lielbritānijā par 1 USD/t uz 143, Krievijas ostā lielajos kuģos par 5 USD/t uz 130. Eiropas miezis ir nekonkurētspējīgs Vidējos Austrumos, lauksaimniekiem jākoncentrējas uz vietējo pieprasījumu.