Pasaules graudu tirgus apskats (22.-29. jūlijs)

Situācija pasaules kviešu tirgū pagājušajā nedēļā bija nestabila. Lai arī dominēja cenu kāpums, galvenokārt tas bija spekulatīvs. Cenu lejupslīdi nedēļas beigās izraisīja IGC (Starptautiskā Graudu padome) pārskatītā prognoze attiecībā uz pasaules 2011/12. sezonas kviešu ražu. IGC analītiķi palielināja bruto kviešu ražas prognozi no 666 milj.t līdz 674 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu (651 milj.t), pieaugums gaidāms 23 milj.t apmērā.  Pie tam, saistībā ar labvēlīgajiem laika apstākļiem labības nobriešanai, eksperti  palielināja kviešu ražības prognozi Melnās jūras reģiona valstīm un ES valstīm. Pagājusī pirmdiena Čikāgas biržā beidzās ar nenozīmīgu kviešu cenu lejupslīdi, bet jau otrdien, pateicoties kukurūzas un sojas cenu kāpumam, kviešu cenas sāka savu divas dienas ilgo augšupeju. Bažas par iespējamo ražības samazināšanos galvenajos ASV kviešu audzēšanas reģionos sniedza atbalstu cenu kāpumam. Tomēr, analītiķi atzīmē, ka šis kāpums bija spekulatīvs, jo visi riski, kas saistāmi ar ražas iespējamiem zudumiem jau sākotnēji ir iekļauti cenā. Nedēļas otrajā pusē, saistībā ar IGC jauno atskaiti un amerikāņu izcelsmes kviešu konkurētspējas samazināšanos, kviešu cenas sāka savu lejupslīdi.

Kā liecina USDA dati,  tad ASV ziemas kvieši novākti 75 % plānoto platību (pagājušajā nedēļā- 68 %). Tāpat kā pagājušā nedēļā, 74 % vasaras kviešu sējumu atrodas labā un ļoti labā stāvoklī. Tomēr, šis rādītājs ir zemāks, salīdzinot ar pagājušās sezonas attiecīgo periodu (82 %).

Šosezon, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, kviešu raža Rietumaustrālijā būs divreiz lielāka un sasniegs 9 milj.t.

Arī Eiropas kviešu tirgū pagājušajā nedēļā dominēja augšupejošais trends. Galvenie cenu veidojošie faktori bija, pirmkārt, augstais kviešu pieprasījums no arābu valstu puses, otrkārt, ražas novākšanas darbu kavēšanās Francijā un Vācijā, ko izraisīja spēcīgas lietusgāzes. Savukārt nākotnes cenu būtiskāku kāpumu ierobežoja cenu kritums un peļņas fiksācija nedēļas sākumā Čikāgas biržā, kā arī Melnās jūras reģiona valstu eksporta perspektīvu palielināšanās.

Vācijā, saistībā ar stiprajām lietusgāzēm, graudaugu ražas prognoze 2011/12. mārketinga gadam samazināta līdz 41milj.t. Pie tam, eksperti uzsver, ka gadījumā, ja lietus tuvākajā laikā nebeigsies, var ciest kviešu kvalitāte.

Kā ziņo Bulgārijas tirgus operātori, kviešu raža novākta 80 % platību. No prognozētajām 4,3-4,5 milj.t, kopumā savāktas 3,5 milj.t. Ražība ir 4,07 t/ha. Kviešu kvalitāte ir augsta - 25 % graudu ir ar 12,5 % proteīna saturu, 40 % satur 11,5 % proteīnu un 10 % satur vairāk nekā 12,5 % proteīnu. Lopbarības kviešu cena (EXW bāze), salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas cenu 238-240 $/t, nedaudz pieauga - līdz 239-241 $/t, savukārt FOB- Melnās jūras bāzes cena lopbarības kviešiem palika iepriekšējā līmenī - 248,25 $/t.  Pārtikas kviešu (proteīns 11,5 %) EXW bāzes cena svārstījās no 240 $/t līdz 245 $/t, bet FOB-Melnās jūras bāzes cena svārstījās no 250-255 $/t.

Ēģipte pagājušajā nedēļā divu tenderu ietvaros turpināja aktīvi iepirkt Krievijas izcelsmes kviešus. Jāpiebilst, ka Ukraina pie dalības tenderos netika pielaista. Tās piedāvājumi tikšot izskatīti augustā.

Sīrija ne tikai iepirka 100 tūkst.t Krievijas izcelsmes kviešu, bet arī izsludināja jaunu tenderi par analoga daudzuma kviešu iepirkšanu.

Savukārt, Jordānija iepirka 50 tūkst.t Melnās jūras piekrastes kviešu par CRF bāzes cenu 299,5 $/t. Treideri uzskata, ka, ņemot vērā zemo cenu, visticamāk tie ir Krievijas izcelsmes kvieši.

800 pix

 

 

Avots: apk-inform