Lauksaimnieku organizācijas un Zemkopības ministrija: KLP reforma ir būtiska ikvienam iedzīvotājam

Latvijas lauksaimnieku biedrības „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" (LOSP) un „Zemnieku saeima" (ZSA) sadarbībā ar Zemkopības ministriju ir pieteikušas aktīvu cīņu par kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformu pēc 2013. gada, kas Latvijas zemniekiem nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas ar citiem ES lauksaimniekiem.Uzsākot informatīvo kampaņu „KLP - rītdiena sākas šodien", lauksaimnieku organizācijas un Zemkopības ministrija uzrunās arī sabiedrību, skaidrojot, kāpēc KLP ir būtiska ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Turpmākais gads būs izšķirošais posms KLP reformas jautājumā, kas noteiks, vai Latvijas lauksaimnieki no ES saņems vienlīdzīgus maksājumus sev vēlamā apjomā un kā attīstīsieslauksaimniecības nozare Latvijā.

Uzsākot koordinētu cīņu par taisnīgu KLP, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un Zemnieku saeima š.g. 3. augustā plkst. 11.00 Kalnciema kvartālā, Kalnciema ielā 35, rīko preses konferenci.

Preses konferencē piedalīsies:

Jānis Dūklavs - LR zemkopības ministrs

Edgars Treibergs - LOSP valdes priekšsēdētājs

Juris Lazdiņš - Zemnieku saeimas priekšsēdētājs

Sarmīte Babāne - LOSP projektu vadītāja

Maira Dzelzkalēja - Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece

Kopējā lauksaimniecības politika ir viens no šī brīža aktuālākajiem jautājumiem gan Latvijas lauksaimniekiem, gan politiķiem. Ne Latvijas lauksaimnieki, ne politiķi nav apmierināti ar Eiropas Komisijas lauksaimniecības budžeta priekšlikumiem, saskaņā ar kuriem, jauno ES dalībvalstu zemnieki tikai 2020. gadā varētu saņemt aptuveni 50% no ES tiešmaksājumu apjoma. Tas ir pretrunā ar Latvijas zemnieku un amatpersonu prasītajiem 70 - 80% no ES vidējā atbalsta apjoma. Arī LR Saeima izteikusi atbalstu Latvijas lauksaimniekiem. Š. g. 14. jūlijā Saeimas ārkārtas sēdē deputāti lēma par taisnīgu un godīgu Eiropas Savienības kopējo lauksaimniecības politiku pēc 2013. gada, definējot problēmnosacījumus KLP reformas izstrādes un ieviešanas procesā un aicinot Eiropas Parlamentu un Eiropas Komisiju ņemt vērā arī Latvijas lauksaimnieku intereses.

Uzsākot vienotu cīņu par KLP, būtiska ir iedzīvotāju informētība, kas ir KLP, kāpēc tā vajadzīga Latvijas lauksaimniekiem un kā tā ietekmēs Latvijas lauku attīstību nākotnē. Zemnieku saeimas un Igaunijas Lauksaimniecības un uzņēmējdarbības kameras 2010. gadā pētījums liecina, ka tikai 9% Latvijas iedzīvotāju pilnībā izprot Eiropas kopējās lauksaimniecības politikas nozīmi. Tādēļ no 2011. gada augusta līdz 2012. gada janvārim Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un Zemnieku saeima kopīgi rīkos informatīvo kampaņu "KLP - rītdiena sākas šodien".

Avots: agropols