Pasaules graudu tirgus apskats (29. jūlijs-5. augusts)

Kopumā pasaules kviešu tirgū pagājušajā nedēļā bija vērojama augšupejoša tendence, neskatoties uz to, ka nedēļa dažās biržās beidzās ar cenu lejupslīdi. Kviešu cenu veidošanos, galvenokārt, ietekmēja kukurūzas cenu kāpums un laika apstākļi. Čikāgas biržā CBOT, kviešu cenas, sasniedzot pēdējo divu nedēļu maksimumu, sāka vienmērīgu lejupslīdi. Kviešu cenu augšupeju nedēļas sākumā, galvenokārt, veicināja  kukurūzas nākotnes cenu kāpums un karstais, sausais laiks ASV dienvidos, kā arī treideru bažas par to, ka šis sausums  varētu iznīcināt daļu kukurūzas ražas. Cenu tālāku pieaugumu apturēja kārtējā Krievijas uzvara Ēģiptes tenderī un laika apstākļu uzlabošanās ASV ziemeļos. Kas attiecas uz eksportu, tad pagājušajā nedēļā tika noslēgti līgumi par vairāk nekā 504 tūkst.t kviešu, tādējādi nedaudz pārsniedzot plānoto apjomu. Pagājušās nedēļas dati liecina, ka ziemas kvieši ASV ir novākti 81 % plānoto platību (nedēļu iepriekš - 75 %). Tomēr šis rādītājs ir nedaudz zemāks par pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju 86 %. Kas attiecas uz vasaras kviešu sējumiem, tad labā un ļoti labā stāvoklī atrodas 70 % platību, tādējādi atpaliekot no pagājušās nedēļas rādītāja (74 %) un no pagājušā gada rādītāja (82 %).

Brazīlijā tuvākajās naktīs gaidāms sals, kas var negatīvi ietekmēt kviešu ražību valsts dienvidu štatos. Īpaši Riograndā un Santa Katarīnā. Neskatoties uz to, aģentūras Conab eksperti prognozē, ka kviešu raža norādītajos reģionos 2011/12. sezonā pieaugs par 4 % līdz 2,31 milj.t.

Saskaņā ar pēdējiem aģentūras Agritend datiem, ziemas kviešu platības Argentīnā 2011/12. sezonā pieaugs par 200-300 tūkst.ha līdz 4,6-4,7 milj.ha.

Eiropas kviešu tirgū pagājušajā nedēļā dominēja negatīvais trends. Cenu veidošanos, galvenokārt, ietekmēja arvien pieaugošais pieprasījums pēc lētajiem Melnās jūras piekrastes valstu kviešiem no arābu valstu puses un laika apstākļu uzlabošanās Francijā, kas ļāva atsākt ražas novākšanu.

Francijas Lauksaimniecības ministrija ir palielinājusi mīksto kviešu ražas prognozi no jūlijā prognozētajiem 32milj.t līdz 32,5 milj.t. Salīdzinot ar pagājušā gada ražu 35,7 milj.t, tā būs par 8,8 % mazāka. Jaunā prognoze balstīta uz vidējās ražības rādītaja 64,8 centn./ha, kā arī saistībā ar platību pieaugumu par 2 %.

Vācijā pagājušajā nedēļā kviešu raža tika novākta 50 % plānoto platību. Kviešu raža 2011/12. sezonā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, samazināsies par 4 % līdz 22,8 milj.t.

Savukārt, Lielbritānijā ziemas kviešu sējumos manītas pirmās brūnās rūsas pazīmes, kas var novest pie ražības samazināšanās par 20-30 %.

Bulgārijā kviešu raža novākta 98 % platību. Ražība ir 4,07 t/ha. Lopbarības kviešu cenas saglabājās iepriekšējā līmenī: EXW bāzes cena 239-241 $/t, savukārt FOB- Melnās jūras bāzes cena 248,25 $/t.  Pārtikas kviešu (proteīns 11,5 %) EXW bāzes cena pieauga no 240 $/t-245 $/t līdz 245 $/t-250 $/t, bet FOB-Melnās jūras bāzes cena pieauga no 250-255 $/t līdz 255 $/t -260 $/t.

Pagājušajā nedēļā kārtējā Ēģiptes tenderī uzvaru dalīja Krievija ar Rumāniju. Ukraina pagaidām dalībai tenderos netiek pielaista. Krievijas minimālā piedāvājuma cena atkal pieauga par 7,3 $/t un izrādījās vienā līmenī ar Rumānijas kviešu cenu. Tādējādi, GASC būs spiests turpināt līdzvērtīgu konkurentu meklēšanu Krievijas kviešiem gan cenu, gan kvalitātes ziņā.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform