Kukurūzas cena pasaulē var atkal pieaugt

Lai gan ASV Lauksaimniecības departments augustā ievērojami samazināja kukurūzas ražas prognozi ASV (par 14 milj.t salīdzinot ar jūlija prognozi, līdz 328 milj. t) tirgus dalībnieku attieksme pret to ir samērā skeptiska.

Pirmkārt, eksperti uzskata, ka kukurūzas eksporta augusta prognoze ASV, kas tika samazināta par 3,8 milj. t, var izrādīties kļūdaina, jo Japāna palielina kukurūzas importu un pēc martā notikušās zemestrīces Japānā strauji pieaug lopbarības patēriņa apjomi.

Otrkārt, daudzi tirgus dalībnieki uzskata, ka platības no kurām tiks novākta kukurūza būs mazākas nekā to prognozē ASV Lauksaimniecības departments, jo pavasarī lielas sējumu platības aizgāja bojā, tādēļ kukurūzas raža būs mazāka nekā tiek prognozēts.

Vairāki banku eksperti, kas nodarbojas ar tirgus situācijas analīzi, uzskata, ka kukurūzas cena varētu pieaugt un sasniegt pat rekordaugstu līmeni, kāds tas bija 2011. gada jūnijā, kad kukurūzas cena sasniedza 315 USD par tonnu.   Ceturtdien Čikāgas biržā kukurūzas decembra cena bija 280,71 USD/t.

 

Avots: idk