2011/12. sezonā pieaugs Melnās jūras piekrastes valstu kviešu eksports uz Āziju

Eksperti prognozē, ka 2011/12. sezonā pieaugs Melnās jūras piekrastes valstu kviešu eksports uz Āzijas valstīm. Strategie Grains analītiķi uzskata, ka, salīdzinot ar 2009/10. mārketinga gadu, Krievijas graudu eksports uz minēto reģionu pieaugs par 12,5 %, sasniedzot 16 milj.t. Jāatzīmē, ka 2010/11. sezonā Krievijas un Ukrainas graudu eksports uz Āzijas valstīm bija nenozīmīgs.

Strategie Grains dati vēsta, ka pēdējo divu gadu laikā pieprasījums pēc pārtikas kviešiem būtiski pieaudzis Indonēzijā un Dienvidkorejā.

2011.gada jūlijā, pēc graudu eksporta aizlieguma atcelšanas, Krievija ir eksportējusi rekordlielu graudu apjomu - 2,6 milj.t.

Gaidāms, ka augstās kukurūzas cenas pasaulē palielinās pieprasījumu pēc Ukrainas lopbarības kviešiem no Āzijas valstu lopkopju puses. Atgādināsim, ka Ukrainā, pēc dažu analītiķu domām, saistībā ar spēcīgajām lietusgāzēm  aptuveni 70 % no kviešu ražas būs lopbarības graudi.

Neskatoties uz daudz augstākām apdrošināšanas izmaksām saistībā ar iespējamajiem pirātu uzbrukumiem Adenas līcī un Suecas kanālā, Ukrainas un Krievijas kvieši cenu ziņā Āzijas valstīm ir pievilcīgāki nekā amerikāņu izcelsmes kvieši. Pārvadājumu likme amerikāņu izcelsmes kviešiem no Meksikas līča uz Āzijas valstīm ir aptuveni 50 $/t. Savukārt, Melnās jūras reģiona valstu pārvadājumu izmaksas ir 36-37 $/t, neskatoties uz to, ka pārvadājumu apdrošināsanas prēmija var sasniegt 100 tūkstoši dolāru par vienu piegādi.

Tomēr, kā norāda analītiķi, graudu cenu starpība iespējams būs īslaicīga. Kopš jūlija sākuma Ēģiptei piedāvāto Krievijas kviešu cena ir pieaugusi par 8 %. Pie tam, pēdējā Ēģiptes kviešu iepirkuma tenderī dažas amerikāņu produkcijas piedāvājuma cenas bija zemākas par Krievijas piedāvājuma cenām.

Tā kā Melnās jūras piekrastes valstis nespēj apmierināt visu pasaules pieprasījumu pēc kviešiem, ir sākusies graudu cenu starpības izlīdzināšanās starp minētajām valstīm un ASV. Iepriekš tika prognozēts, ka šis process sāksies tikai pēc Ziemassvētkiem.

Avots: proagro