Lietaino laika apstākļu dēļ labības novākšanas darbi joprojām kavējas

Lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža sacīja, ka situācija kopš pagājušās nedēļas nav īpaši mainījusies. "Lietus līst ļoti dažādi, un zemnieki joprojām ķer katru minūti uz lauka, katru iespēju, lai varētu kaut ko vairāk nokult," klāstīja Ruža un piebilda, ka arī pagājušās nedēļas nogalē Zemgalē bija ļoti spēcīgas lietusgāzes ‒ dažviet nolijusi pat vairāk nekā mēneša norma.

"Pēc pieņemšanas datiem redzam, ka ir kults katru dienu pa bišķītim, uz priekšu palēnām tā novākšana virzās," apliecināja "Latraps" izpilddirektors un uzsvēra, ka kopā varētu būtu novākti 70% no apsētajām platībam.

Ruža arī cer, ka uz laukiem nepaliks daudz nenovāktas labības. "Pēc kalendāra vēl nav vēls termiņš ‒ kādreiz arī septembrī kūla bez problēmām, bet, ja paskatās, kādi ir lauki pašlaik, tad parādās cita aina," teica "Latraps" izpilddirektors un paskaidroja, ka šogad labība nogatavojusies ātrāk nekā citus gadus, tāpēc ar labākiem laika apstākļiem to ļoti ātri varētu novākt.

Šogad būtiski samazinājies arī novāktās ražas apmērs ‒ par 20‒30%. Tomēr Ruža norādīja, ka ražas samazinājumu precīzi vēl nevar pateikt, jo nedaudz vairāk kā 30% iesēto vasarāju vēl atrodas uz laukiem. "Vēl grūti pateikt, kā izdosies tos novākt un kādi viņi izskatīsies," minēja lauksaimnieks.

Lietainā laika dēļ samazinās graudu kvalitāte. "Vēl pirms lietiem pirmajam kūlumam ziemājiem bija ļoti augsta kvalitāte, taču patlaban kviešu graudi ir izmirkuši un kvalitāte ir ļoti zema. Principā tā jau ir lopbarība," atzina Ruža, taču piebilda, ka tādējādi lopkopjiem šogad, iespējams, nevajadzēs satraukties par lopbarības pieejamību. "Bet, ja lopkopji nereaģēs pašlaik un vienkārši sēdēs, graudi tiks pārdoti un šeit nekas nepaliks," pastāstīja "Latraps" izpilddirektors.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons informēja, ka patlaban labības novākšanas darbi jau vairākas dienas ir apstājušies lietavu dēļ. "Taču, ja būs labāks laiks, darbi atsāksies, iespējams, jau pat šodien," cerību pauda LLKA valdes priekšsēdētājs un minēja, ka pagaidām novākti aptuveni 50% iesēto platību.

Arī Jansons norādīja, ka lietavu dēļ ar katru dienu krītas graudu kvalitāte. "Patlaban pārtikas kvalitātei maz vairs ir atbilstošu graudu, un ir arī ražas zudumi ‒ miežiem jau trešdaļa ražas paliek uz lauka," atzīmēja LLKA vadītājs.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš apliecināja, ka labības vākšanas darbi jau kādu laiku ir apstājušies. Viņš arī piebilda, ka situācija pasliktinās ar katru dienu. "Uz laukiem joprojām ir grūti uzbraukt, zemes mitrums ir ļoti liels," sacīja Lazdiņš un atzina, ka situācija Zemgalē un Kurzemē ir ļoti smaga.

Pēc biedrības vadītāja teiktā, pašlaik novākti aptuveni 90‒95% iesēto ziemāju. "Savukārt vasarāju novākšana turpinās, rādītāji pa saimniecībām ir ļoti dažādi ‒ atkarībā no sējumu struktūras," sacīja Lazdiņš.

Arī viņš apliecināja, ka lietavu dēļ graudu kvalitāte ir krietni pasliktinājusies. "Ziemājiem jau kādu nedēļu kvalitātes nav, taču vasarājiem, lai gan pagājušajā nedēļā vēl bija, tagad, kad atsāksies kulšana, būs jāskatās," klāstīja "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs un piebilda, ka šogad arī novāktie graudi ir mazāki un ražas apmērs būs aptuveni par 30% mazāks.

Jau vēstīts, ka ilgstošās lietavas kavē labības kulšanu un vietām labības novākšana varētu ieilgt līdz pat septembra beigām, kā dēļ samazinās graudu kvalitāte un raža.

Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra speciālisti šogad prognozē graudaugu un rapšu sējumu kopplatības saglabāšanos pērnā gada līmenī. Latvijā 2010.gadā lauksaimniecības kultūru kopējā apsētā platība, pēc provizoriskiem datiem, samazinājusies par 16,2 tūkstošiem hektāru jeb 1,5%, salīdzinot ar 2009.gadu, un bija 1095,8 tūkstoši hektāru.

Avots: delfi