MARS samazina kviešu ražas prognozi ES valstīm

Eiropas aģentūra MARS ir samazinājusi kviešu ražas prognozi ES valstīm par 0,4 % līdz 136,7 milj.t. Salīdzinot ar pagājušo gadu, ražas apjoms samazināsies par 2,1 %.

Mīksto kviešu raža, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazināsies par 1,5 % līdz 128,48 milj.t, taču, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju, tā būs nedaudz lielāka (pateicoties ražības pieaugumam par 0,2 % līdz 55,5 cent/ha). Kviešu ražas samazināšanās no gada uz gadu saistāma ar platību samazināšanos.

Optimiskāka savā prognozē attiecībā pret mīksto kviešu ražas apjomu ES valstīs ir Eiropas aģentūra Srategie Grains, samazinot prognozi tikai par 300 tūkst.t līdz 129,9 milj.t.

MARS prognozē, ka kukurūzas raža ES valstīs, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaugs par 5,9 %, sasniedzot 61,51 milj.t. Savukārt kukurūzas ražība, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju, pieaugs par 4,9 %.

Miežu ražas prognozi ES valstīm, aģentūras MARS speciālisti, ir samazinājuši par 0,8 % līdz 53,73 milj.t, tādējādi ražas apjoms, salīdzinot ar pēdējo gadu vidējo rādītāju, būs par 8,5 % mazāks. Iemesls - platību un ražības samazināšanās.

Avots: zol