Pasaules graudu tirgus apskats (19.-26. augusts)

Visu pagājušo nedēļu pasaules kviešu tirgū valdīja augšupejošais trends. Cenu veidošanos galvenokārt ietekmēja sliktie laika apstākļi ASV: dienvidu reģionos pieņemās spēkā sausums, bet ziemeļu reģionos joprojām valdīja stipri nokrišņi. Iepirkumus segmentā nedaudz ierobežoja Starptautiskās Graudu padomes atskaite, kuras dati vēsta, ka kviešu raža pasaulē 2011/12. sezonā sasniegs 677 milj.t, tādējādi pārsniedzot iepriekšējās sezonas rādītāju par 33 milj.t un pagājušā mēneša prognozi par 3 milj.t. Ziemas kviešu ražas ES valstīs, NVS valstīs un Ķīnā kopumā izrādījās lielākas nekā gaidīts, tādējādi kompensējot ražu zudumus ASV un Austrālijā. Kas attiecas uz Čikāgas biržu CBOT, tad tur visu nedēļu valdīja stabilitāte. Kviešu cenu kāpumu nedēļas sākumā izraisīja ASV dolāra kursa kritums un kviešu pieprasījuma pieaugums Tuvo Austrumu valstīs. Pie tam ziņa, ka šogad pasaulē būs vērojams augstas kvalitātes kviešu deficīts, noveda cenu kāpumu līdz pēdējo divu mēnešu augstākajam līmenim. Atbalstu cenām sniedza arī sliktie laika apstākļi ASV, kas var negatīvi ietekmēt sējumu stāvokli. USDA dati liecina, ka līdz šim ziemas kvieši novākti 94 % platību. Nedēļu iepriekš - 91 % platību. Dotais rādītājs atpaliek arī no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja 97 %. Kas attiecas uz vasaras kviešu sējumiem, tad labā un ļoti labā stāvoklī atrodas tikai 62 % platību, tādējādi atpaliekot no rādītāja nedēļu iepriekš, kad labā un ļoti labā stāvoklī atradās 66 % platību un no pagājušā gada rādītaja 82 %. Vasaras kviešu raža novākta  ir tikai  no 29 % platību, tādējādi atpaliekot no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja 56 %. Kas attiecas uz ASV kviešu eksportu, tad pagājušajā nedēļā tika noslēgti līgumi tikai par 347,2 tūkst.t, tādējādi nesasniedzot pat gaidītā diapozona (450 -750 tūkst.t) zemāko robežu un atpaliekot no iepriekšējās nedēļas rādītāja 548,9 tūkst.t.

Kanādas valsts pārstāvji prognozē, ka kviešu raža valstī 2011/12. sezonā pieaugs līdz 24,08 milj.t, tādējādi pārsniedzot iepriekšējo prognozi 23,5 milj.t un pagājušā gada rādītāju 23,17 milj.t. Savukārt patēriņš, salīdzinot ar pagājušā gada rādītāju (8,7 milj.t), samazināsies līdz 7,95 milj.t. Canada's Wheat Board analītiķi ziņo, ka līdz šim brīdim kviešu raža novākta 7 % apmērā, tādējādi atpaliekot no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja 12 %. Pie tam, ASV Lauksaimniecības ministrijas pārstāvji prognozē, ka kviešu eksports Kanādā 2011/12. sezonā samazināsies par 1 milj.t līdz 1,5 milj.t.

Austrālija 2010/11. sezonā plāno palielināt lopbarības kviešu eksportu par 28 % līdz 19 milj.t, pārsniedzot iepriekšējā gada rādītāju 13,68 milj.t. Ņemot vērā minētās produkcijas zemo cenu, ir vērojama pieaugoša interese par to Dienvidaustrumāzijas valstu vidū. Pēdējie darījumi liecina, ka no Austrālijas tika iepirkti lopbarības kvieši par FOB bāzes cenu 260-270 $/t. Tomēr, jāņem vērā, ka Krievija var pieteikt nopietnu konkurenci, piedāvājot savu produkciju par lētākām cenām.

Eiropas kviešu tirgū pagājušajā nedēļā cenu veidošanos galvenokārt ietekmēja notikumi Čikāgas biržā. Cenu kāpumu veicināja arī treideru bažas par kviešu ražas perspektīvām atsevišķās Eiropas valstīs, galvenokārt, Vācijā, kur stipro nokrišņu dēļ nenovākti palika aptuveni 20 % platību, pie tam kviešu kvalitāte galvenajos šo kultūraugu audzēšanas reģionos būtiski samazinājās. Nedēļas vidū, kviešu cenu krišanās  un peļņas fiksācija Čikāgas biržā, izraisīja cenu samazināšanos arī Eiropas biržās, tomēr nedēļas beigās tās atsāka kāpumu. Jāatzīmē, ka Francijā Ruānas ostā graudu pārvadājumu skaits alkal pieaudzis vairāk par divām reizēm.  Periodā no 18. augusta līdz 24. augustam graudu pārvadājumu apjoms sasniedza 192 tūkst.t. Nedēļu iepriekš tas bija 97,5 tūkst.t apmērā.

Eiropas Savienības dati liecina, ka kviešu patēriņš ES valstīs 2011/12. sezonā būtiski pārsniegs pagājušā gada rādītāju 122 milj.t un sasniegs 126,5 milj.t. Pie tam, minētais rādītājs pārsniedz arī USDA speciālistu prognozi par 2,5 milj.t.

Bulgārijas tirgus operātori ziņo, ka kviešu raža valstī sasniegusi 4,6 milj.t. Ražības rādītājs, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir pieaudzis par 0,5 cent/ha līdz 4,1 t/ha. Lopbarības kviešu EXW bāzes cena pagājušajā nedēļā pieauga no 229-231 $/t līdz 230-235 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cenas pieauga no 243-250$/t līdz 252 $/t. Pārtikas kviešu (proteīns 11,5 %) EXW bāzes cenas palika iepriekšējās nedēļas līmenī - 239-240$/t. Nemainīgas palika arī Melnās jūras FOB bāzes cenas - 255-260 $/t.

Pagājušajā nedēļā Ēģipte kviešu iepirkuma tenderos kārtējo reizi izrādīja uzticību Krievijas kviešiem, iepērkot tos 480 tūkst.t apmērā. Jāatgādina, ka cenas minētajai produkcijai joprojām turpina pieaugt.  

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

 

 

Avots: apk-inform