Pasaules graudu tirgus apskats (16.-23. septembris)

Visu pagājušo nedēļu pasaules kviešu tirgū dominēja lejupejošais trends. Kviešu ražas perspektīvu palielināšana pasaulei kļuva par noteicošo faktoru cenu konjuktūras veidošanā. Starptautiskās Graudu padomes (IGC) speciālisti palielināja kviešu ražas prognozi 2011/12. mārketinga gadam no 677 milj.t (par 0,3 %) līdz 679 milj.t. Ražas pieaugums gaidāms galvenokārt Krievijā, Ukrainā un Austrālijā. Kviešu rezerves sezonas beigās saglabās iepriekšējā gada pozīcijas, veidojot 193 milj.t.

Kas attiecas uz cenu veidošanos vienā no vadošajām pasaules tirdzniecības biržām CBOT, tad šeit, nedēļas sākumā, kviešu nākotnes līgumu vērtība sasniedza zemāko līmeni kopš 9. augusta. To izraisīja pieprasījuma samazināšanās pēc norādītās produkcijas. Savukārt operātoru bažas par 2012/13. mārketinga gada ražu, lika treideriem pārskatīt savas pozīcijas un cenas nedaudz pieauga. Tomēr tās nespēja noturēties līmenī un trešdien atsāka lejupslīdi. Viens no būtiskākajiem cenu veidošanās faktoriem ir laika apstākļi. Kā liecina USDA dati, līdz 18. septembrim ar ziemas kviešiem apsēti bija 14 % plānoto platību. Pagājušajā gadā, līdz norādītajam periodam apsēti bija 19 %. Šis rādītājs atpaliek arī no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja (20 %). Dienvidu reģionos joprojām valda sausums, kas traucē sējas darbu veikšanu. Vasaras kvieši novākti 93 % platību, pagājušajā nedēļā - 83 % platību. Dotais rādītājs vēl joprojām atpaliek no pādējo piecu gadu vidējā rādītāja (87 %). Pie tam gaidāms, ka tuvākajā dienās, pasliktinoties laika apstākļiem, šo kultūraugu ražas novākšanas tempi samazināsies. Kas attiecas uz ASV kviešu eksportu, tad pagājušajā nedēļā tika noslēgti līgumi par 679,5 tūkst.t, pārsniedzot gaidīto diapozonu 400 -550 tūkst.t.

Eiropas kviešu tirgū pagājušās nedēļas sākumā kviešu cena biržā MATIF palielinājās līdz 196,75 EUR. Taču, pieaugot eiro kursam attiecībā pret ASV dolāru un nokrītot graudu cenām Čikāgas biržā, tā perioda beigās noslīdēja līdz 192 EUR/t. Jāatzīmē, ka, neskatoties uz cenu būtisku samazināšanos, Francijas izcelsmes kviešu konkurētspēja pasaules tirgū joprojām krītas. Kas attiecas uz lopbarības kviešu cenu, tad Londonas biržā LIFFE pagājušās nedēļas beigās tā noslīdēja līdz 156, 55 £/t.

Jāatzīmē, ka pagājušajā nedēļā aģentūra Monitoring Agricultural Resources (MARS) samazināja mīksto kviešu ražas prognozi Eiropai par 0,8 % līdz 135,36 milj.t. Salīdzinot ar 2010. gadu, raža samazināsies par 2,9 %. Taču, salīdzinot pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju, tā būs par 0,5 % lielāka.

Kas attiecas uz ES valstu mīksto kviešu ražību 2011/12. sezonā, tad Vācijā tā, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju, samazināsies par 2,8 %, sasniedzot 7,26 t/ha, bet Francijā  tā samazināsies par 7,1 %. Kā ražības krituma iemeslu eksperti min pārlieku lielo nokrišņu daudzumu pavasarī un vasarā.

Ķīnā pēdējo divu nedēļu laikā kviešu cena pieauga vidēji par 0,8 % līdz 322,6-335,2 $/t. To veicināja pieaugošais sezonālais pieprasījums un nelabvēlīgie laika apstākļi. Pie tam iespēja, ka cenas turpinās augšupeju ir visai liela. Kviešu platības Ķīnā 2012. gadā gaidāms, ka paliks iepriekšējā gada līmenī, aizņemot 22,7 milj.ha.

Ēgiptes valsts kompānija GASC pagājušajā nedēļā turpināja iepirkt lielus kviešu apjomus. Tendera rezultātā tika noslēgts līgums par 240 tūkst.t kviešu importu no Krievijas par FOB bāzes cenu 262 $/t. Lai uzvarētu tenderī, operātoriem nācās samazināt graudu cenu par 16 $/t. Par Ukrainas izcelsmes kviešiem GASC neizrādīja nekādu interesi.

Alžīrija pagājušajā nedēļā iepirka 450 tūkst.t kviešu. Visticamāk, ka to izcelsmes valsts ir Francija.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

 

Avots: apk-inform