Eiropas un ASV biržās kviešu cena samazinās!

LIFFE/MATIF. Trešdien Eiropas biržā pārtikas kviešu cena pirmo reizi sezonā noslīdēja zem 180 EUR/t atzīmes. Cenu samazināšanos izraisīja situācijas pasliktināšanās saistībā ar ES valstu parādiem, Ķīnas ekonomikas rādītāju kritums un sarežģītas debates par ASV budžetu. Protams, savu lomu nospēlēja arī kviešu cenas samazināšanās Čikāgas biržā. Treideru noskaņojumu sabojāja Alžīrijas tendera rezultāti, kur, visticamāk, uzvarēja Kanādas kvieši.

Janvāra pārtikas kviešu cena Parīzes biržā MATIF samazinājās par 2.25 EUR līdz 179.00 EUR/t

Janvāra lopbarības kviešu cena Londonas biržā LIFFE samazinājās par 1.50 mārciņām līdz 143.00 £/t

CBOT. Trešdien ASV biržās kviešu cena ievērojami samazinājās. Arvien reālāki kļūst globālu makroekonomisko problēmu draudi un graudu pieprasījuma samazināšanās pasaulē. Apliecinājums tam, ka pasaules ekonomikas attīstības tempi krīt, ir situācija Ķīnā, kur ražošanas indeksi, salīdzinot ar oktobri, ir samazinājušies par 3%. Tirgus situāciju negatīvi ietekmēja arī dolāra kursa kāpums.

ASV kukurūzas cena Čikāgā sasniedza zemāko līmeni pēdējo 13 mēnešu laikā, bet mīksto kviešu cena- zemāko līmeni pēdējo 5 mēnešu laikā. Eksperti un treideri paredz, ka ASV kviešu eksports nedēļas laikā tāpat kā iepriekš būs neliels- no 300 līdz 450 tūkst. t. Ceturtdien ASV biržas būs slēgtas dēļ svētkiem, tiek svinēta Pateicības diena.

 Pārtikas kviešu cenas ASV (decembris):

  • mīkstie kvieši SRW (Čikāga) - 212.82 $/t (-5.42 $/t);
  • cietie kvieši HRW (Kanzassitija) - 238.44 $/t (-7.16 $/t)
  • cietie kvieši HRS (Mineapolisa) - 307.06 $/t (-29.94 $/t).

Avots: liffe-commodities.com; zol