LV Pagaidām laika apstākļi kultūraugu pārziemošanai ir labvēlīgi

Pagaidām laika apstākļi kultūraugu pārziemošanai ir labvēlīgi, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki. Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai BNS teica, ka pašlaik ziemāju veģetācija ir apstājusies un pašreizējie laika apstākļi sējumus slikti neietekmē. "Veģetācija ir beigusies, jo temperatūra nav virs pieciem grādiem. Tādi kā pašreiz laika apstākļi bija arī pirms trijām nedēļām, līdz ar to pašlaik būtu pāragri teikt, ka ir kritiska situācija. Protams, šī ziema nav raksturīga Latvijas ziemai, bet tagad jāskatās, kas būs tālāk ar laika apstākļiem," klāstīja Lazdiņš.

Viņš arī piebilda, ka nelielas bažas par situācijas attīstību rada lielais mitrums. "Tagad mitrums ir salīdzinoši liels, un tieši Zemgales reģionā upes atkal ir sasniegušas augstus ūdens līmeņus. Bet nu cerēsim, ja nāks ziema, tad tā būs ar atbilstošiem laika apstākļiem. Ideālais variants būtu, ja vispirms nāktu sals un tad sniegs, vai arī otrs variants, ka šādi laika apstākļi kā tagad turpinātos līdz martam, aprīlim," sacīja "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs.

Lazdiņš paskaidroja, ka pašreizējie laika apstākļi ir raksturīgi Rietumeiropas ziemām un tie veicina labu ražību. "Tādi laika apstākļi kā pašlaik ir raksturīgi Rietumeiropā, un, ja tādi saglabātos līdz pavasarim, tad mēs varētu cerēt uz ļoti labām ražām nākamajā gadā," norādīja Lazdiņš.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai BNS apliecināja, ka pašreizējie laika apstākļi sējumiem ir labvēlīgi. "Tādi laika apstākļi, kādi ir patlaban, kopumā ir pozitīvi, jo tagadējā ziema ir tāda kā, piemēram, Vācijā, - sējumi labi ziemo, tiem nav nekādu sala bojājumu," uzsvēra Jansons un atgādināja, ka līdzīgi laika apstākļi bija 2007./2008.gada ziemā, kā dēļ 2008.gadā Latvijā bija rekordražas.

Vienlaikus LLKA vadītājs atzina - ja pēkšņi temperatūra strauji nokritīs, sējumi var iet bojā. "Protams, ja pēkšņi uz šādiem laika apstākļiem janvāra vidū uznāks mīnus 30 grādu sals, tad viss būs beidzies vienā naktī," teica Jansons.

Tāpat lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS pastāstīja, ka pagaidām par situāciju ziemāju laukos neko sliktu nevar pateikt. "Protams, mums patiktu ziema, bet, tā kā zeme ir uz tādas pussasaluma robežas, tad veģetācija praktiski ir apstājusies, tālāk uz priekšu nekas neaug - sliktumā nekas neiet," sacīja Ruža, taču piemetināja, ka lielais mitrums pēkšņa sala gadījumā sējumus varētu ietekmēt negatīvi.

"Pašlaik ir ļoti daudz ūdens un nokrišņu, tas, protams, pie salšanas varētu negatīvi ietekmēt - ja sals un kusīs, sals un kusīs, tad var izcilāt, saraustīt saknes ziemājiem, kas nav pozitīvi. Tāpat, ja turpinās līt, tad, protams, ūdens sāks stāvēt uz laukiem šur tur un tas var būt nelabvēlīgi, un kāda daļa sējumu var aiziet bojā," klāstīja "Latrapa" izpilddirektors, bet uzsvēra, ka vēl ir pāragri prognozēt, kā ziemāji pārziemos, jo ziema vēl ir tikai priekšā.

"Taču pašlaik vēl galīgi nav bažu par sējumiem - mums šāda bija 2007./2008.gada ziema, un Latvijā bija rekordraža, tomēr toreiz ziema visu periodu bija šāda, pašlaik ir tikai decembra vidus - astronomiskā ziema pat nav vēl iestājusies. Līdz ar to daudz kas vēl var notikt," norādīja Ruža un piebilda - lai gan pašlaik situācija ir optimistiska, tā var izmainīties vienas dienas laikā.

Jau ziņots, ka nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ raža šogad bija par 5-15% mazāka nekā pagājušajā gadā.

Avots: www.la.lv