LV Zemes kreditēšanas programmu varētu ieviest no 2013.gada

Zemes kreditēšanas programmu lauksaimniekiem varētu ieviest no 2013.gada, pirmdien publicētā intervijā laikrakstam "Diena" prognozējis Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns.

Viņš piekrita, ka ārvalstnieki Latvijā aktīvi uzpērk zemi un lauksaimniecības uzņēmumus - situācijai nav viegla risinājuma. "Piekrītu, ka sabiedrības interešu lokā ir process, ko var nosaukt «ārzemnieki uzpērk lauksaimniecības zemes un mežu». Un vienkāršu risinājumu te nav. Pats savulaik, strādājot Saeimas Tautsaimniecības komisijā, piedalījos aizlieguma ārzemniekiem zemi uzpirkt pagarināšanā. Praksē mēs redzam, ka tiek atrasti dažādi juridiski korekti veidi - caur trasta līgumiem, juridiskām personām, lai šos ierobežojumus apietu," stāstīja Smiltēns.

Viņš gan atzina, ka var saprast pārdevēju pusi, kurai visu Latvijas ekonomisko grūtību kontekstā bija liels stimuls savu zemi par labu cenu pārdot. "Man šķiet, ka ar aizliegumiem vien te daudz nepanāksim - esam Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, brīva kapitāla kustība utt. Labāks risinājums būtu atbalstīt tos Latvijas lauksaimniekus, kuri paši vēlētos zemi iegādāties papildus, bet kuriem šim mērķim pietrūkst naudas. Līdz ar to valsts var palīdzēt, sagādājot mūsu zemniekiem kredītresursus ar pievilcīgu procentlikmi," teica ZM parlamentārais sekretārs.

Komentējot opozīcijas priekšlikuma nākamā gada budžetā šim mērķim piešķirt 30 miljonus latu noraidīšanu, Smiltēns norādīja, ka nākamgad šim mērķim nav bijis iespējams atrast finansējumu. "Nu jā, tas ir tipiski opozīcijai, kad budžeta pieņemšanas process tuvojas noslēgumam prasīt 30 miljonus zemes iegādes programmai, nepasakot, kam tad šādu summu ņemam nost. Tas nav konstruktīvi. Citiem vārdiem sakot, pati ideja ir pareiza, un jācer, ka tās īstenošanu mēs varēsim uzsākt 2013. gada budžetā," teica ZM pārstāvis.

Avots: www.la.lv