Austrālija: 14,9 % no kviešu ražas būs lopbarības kvalitātes

Nesen Austrālijā īsā laika periodā nolija pārmērīgi liels nokrišņu daudzums, radot lauksaimniekos bažas par to, ka lielais mitrums varētu negatīvi ietekmēt graudu kvalitāti.

Vēl viena problēma, ko radīja ilgstošie nokrišņi, bija ražas novākšanas darbu kavēšana, dažos valsts reģionos pat to apstādināšana. Pie tam  sinoptiķi brīdināja, ka valsti var sasniegt aukstums, kas arī negatīvi varētu ietekmēt graudaugus.

Tomēr, neskatoties uz visām nebūšanām ar laika apstākļiem, lauksaimniekiem izdevās izbēgt no būtiskas kviešu graudu kvalitātes zaudēšanas. Pēdējie dati liecina, ka no kopējā kviešu apjoma, kas pašreiz ir elevatoros, lopbarības kvalitātes graudi ir 1,2 milj.t. Pagājušajā sezonā to bija vairāk - 1,76 milj.t. Tiek prognozēts, ka kopumā lopbarības kvalitātes kviešu apjoms veidos 14,9 %. Pagājušajā sezonā tie bija 35,1 %, bet 2009. gadā - 11,8 %.

Atgādināsim, ka ASV Lauksaimniecības ministrijas aprēķini rāda, ka kviešu raža Austrālijā 2011/12. mārketinga gadā, salīdzinot ar pagājušo mārketinga gadu, kad tika novāktas 27,89 milj.t, pieaugs par 1,47 % līdz 28,3 milj.t. Šīs sezonas raža būtiski pārsniegs arī 2009. gada rezultātu, kad tika sasniegti 21,8 milj.t.

Avots: agronews