Pasaulē 2011/12. sezonā pieaugs rapšu imports

Eiropas analītiķi prognozē, ka 2011/12. mārketinga gadā rapšu raža pasaulē, salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu, samazināsies par 0,9 % līdz 60,1 milj.t.

Ņemot vērā krājumu samazināšanos sezonas sākumā, rapšu piedāvājums kritīsies par 1,5 milj.t līdz 66,6 milj.t.

Rapšu pārstrāde pasaulē samazināsies otro sezonu pēc kārtas - zem 57,5 milj.t robežas. Pārstrādes faktiskais apjoms būs lielā mērā atkarīgs no ražas lieluma Austrālijā un Indijā, kā arī no tā par cik samazināsies Eiropas un Kanādas pārejošās rezerves.

Rapšu imports pasaulē 2011/12. mārketinga gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu, pieaugs par 6,5 % un sasniegs 11,5 milj.t. Palielināsies piegādes uz Eiropas Savienības valstīm (līdz 3,3 milj.t), uz Ķīnu (līdz 2 milj.t) un ASV (līdz 0,6-0,7 milj.t), jo šajās valstīs samazināsies rapšu ražošana.

Ņemot vērā ierobežoto rapšu piedāvājumu pasaulē, samazināsies rapšu imports Meksikā, Japānā, Pakistānā un Apvienotajos Arābu Emirātos.   

Šajā sezonā pasaules tirgus lielā mērā būs atkarīgs no Kanādas un Austrālijas produkcijas piedāvājuma.

Dēļ zemās produkcijas kvalitātes, ko izraisīja mitrais laiks rapšu ražas novākšanas laikā , piegādes no Ukrainas pasaules tirgū samazināsies līdz 1,1-1,2 milj.t.

Avots: zol