Sējumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanai papildus piešķir 500 tūkstošu latu

Lai sasniegtu mērķi - attīstīt Latvijā efektīvu lauksaimniecības nozaru risku apdrošināšanas sistēmu - Zemkopības ministrija 2012. gada valsts budžeta grozījumos panākusi 500 tūkstošu latu piešķiršanu sējumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanai, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts.

„Šie līdzekļi ir nepieciešami, lai dotu iespēju lauksaimniekiem apdrošināt sējumus un lauksaimniecības dzīvniekus, tādējādi samazinot zaudējumu riskus, piemēram, nelabvēlīgiem laika apstākļiem izpostot sējumus," uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Šobrīd lauksaimnieki var saņemt atbalstu 50 procentu apmērā no sējumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanas polišu iegādes izdevumiem.

2012. gadā sējumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanai bija paredzēti 210 tūkstoši latu. Ņemot vērā lauksaimnieku lielo aktivitāti un to, ka šogad strauji attīstījusies sējumu apdrošināšanas sistēma, jo ir panāktas būtiskas pārmaiņas lauksaimniecības risku apdrošināšanā, 2012. gadā Zemkopības ministrijai no valsts budžeta tiks piešķirts papildu finansējums 500 tūkstošu latu apmērā. Tas dos iespēju jau šogad īstenot šā zemniekiem būtiskā atbalsta mērķi un segt apdrošināšanas polises iegādes izdevumus lauksaimniekiem 50 procentu apmērā par kultūraugu un produktīvo lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanu, tādējādi veicinot lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā.

Atbalsta programmas „Lauksaimniecības nozaru riska samazināšana" īstenošana sākta 2005. gadā, tomēr tolaik atsaucība no lauksaimnieku puses nebija liela - atbalsta iespējas izmantoja tikai 138 zemnieki. Taču turpmākajos gados lauksaimnieki sāka rūpēties par savas uzņēmējdarbības drošību un 2011. gadā jau 1938 lauksaimnieki izmantoja iespēju ar subsīdiju palīdzību apdrošināt savus sējumus.

Ņemot vērā lauksaimnieku konkurētspējas palielināšanos un pieaugošo uzticību apdrošināšanas kompānijām, 2012. gadā lauksaimnieku skaits, kas nolēmuši apdrošināt savus sējumus un lauksaimniecības dzīvniekus, varētu pat dubultoties.

Avots: agropols