Situāciju pasaules tirgos ietekmē dabas kataklizmas

Nepieredzēts karstums ASV var kļūt par galveno iemeslu pārtikas ražošanas krīzei pasaulē. Nebijušas lietavas un anomāls karstums izraisījis ražas bojāeju vairākos štatos. Dabas stihija skārusi arī Eiropas valstis. Cietuši sējumi daudzās valstīs no Lielbritānijas līdz pat Krievijai, atzīmē «FOREX MMCIS group» eksperti.

Šī ir lielākā dabas anomālija pēdējā pusgadsimta laikā. ASV apdraudēti sējumi 26 štatos un valstī kopumā var tikt zaudēti 80% ražas. Pēdējo reizi līdzīga situācija ASV bija 1956. gadā. Ja tuvākajās dienās situācija neuzlabosies, tad nāksies atcerēties depresīvo 1936. gadu.

Jau šobrīd tirgus analītiķi prognozē, ka bojā ies ne mazāk kā 30% ražas. ASV Lauksaimniecības departments jūlija atskaitē samazināja kukurūzas ražas prognozi no 14,79 līdz 12,97 miljrd. bušeļu.

Kviešu raža pasaulē samazināsies par 6,7 milj. tonnu. IGC (Starptautiskā Graudu padome) prognozē, ka graudaugu raža pasaulē 2012-2012 gadā samazināsies līdz 665 milj. t (iepriekšējā gadā bija 695 milj. t). Ražas zudumus ASV nespēs kompensēt par Latīņamerikas valstis.

Gaudaugu ražas prognoze samazināta arī Krievijā, no 94 milj, t uz 85 milj. t. Ukrainā ražas prognoze samazināta par 1 milj. t līdz 13 milj. t. Šobrīd IGC prognozē, ka 2012-2013 MG beigās graudaugu rezerves pasaulē samazināsies aptuveni par 9 milj. tonnām līdz 360 milj. t , tas ir zemākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.

 

Avots: idk