Pasaules kviešu tirgus apskats (26. oktobris – 2. novembris)

Kviešu cenu veidošanos pasaules tirgū pagājušajā nedēļā visbūtiskāk ietekmēja laika apstākļu faktors un sējas darbu tempi nozīmīgākajās graudu audzētājvalstīs. Sava loma bija arī spekulatīvajām operācijām un valūtas kursu svārstībām, kā arī norisēm citos tirgos. Eksperti norāda, ka tuvākajā laikā pasaules kviešu tirgus, iepējams, piedzīvos jaunu cenu kāpuma vilni, kam par iemeslu var kļūt tā saucamais „Ķīnas" faktors. Par pamatojumu šādiem apgalvojumiem tiek minēts fakts, ka Ķīnas parādīšanās graudu un eļļas kultūru iepirkumu tirgū vienmēr ir radījusi zināmas korekcijas cenu trendā. Arī tagad treideru uzmanība pievērsta kviešu apjomīgajiem iepirkumiem Ķīnā.

Kā jau pierasts, toni kviešu segmentā nosaka amerikāņu tirgus. Neskatoties uz kotāciju svārstībam Čikāgas biržā CBOT, par pagājušās nedēļas dominējošo tendenci kļuva cenu kāpums. Negatīvā cenu trenda formēšanos sekmēja ASV dolāra kursa kāpums un zemais eksporta līmenis. Savukārt, augšupejošā trenda attīstību izraisīja laika apstākļu pasliktināšanās ASV un naftas produktu sadārdzināšanās NYMEX biržā. Laika apstākļi ASV kviešu audzēšanas joslā joprojām saglabājās sausi. Mitruma trūkums augsnē ne tikai kavē ziemas kviešu sēju, bet negatīvi ietekmējis jau apsētos laukus. Turklāt sinoptiķi sola gaisa temperatūru pazemināšanos valsts dienvidu reģionos, kas arī var radīt būtiskus kaitējumus sējumiem. Tāpat vēl nav apzināti vētras „Sendijas" radītie zaudējumi. Lauksaimnieki norāda, ka visvairāk cietuši ir mīksto sarkano kviešu šķirņu sējumi.     

Argentīnā, sākušies kviešu ražas novākšanas darbi. Taču spēcīgo nokrišņu dēļ tie norit lēnā tempā. Turklāt lietavas iznīcinājušas daļu sējumu un izraisījušas slimību attīstību. Buenosairesas Graudu biržas dati liecina, ka līdz 25. oktobrim raža novākta tikai no 4 % platību. Pēc biržas ekspertu aprēķiniem, kviešu raža Argentīnā 2012/13. mārketinga gadā samazināsies līdz 10,1 milj.t salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonas rezultātu 15,5 milj.t.

Kas attiecas uz Eiropas kviešu tirgu, tad visas aizvadītās nedēļas garumā kviešu cenām bija tendence pieaugt. Augšupejošo trendu sekmēja treideru un pārstrādātāju lielā aktivitāti, kā arī katastrofāli zemie ziemas kviešu sējas darbu tempi Francijā. Kviešu janvāra līgumu vērtība Parīzes biržā MATIF pagājušajā nedēļā palielinājās līdz 268,75 EUR/t.

Mazās ražas dēļ Lielbritānijā šosezon būs vērojams kviešu deficīts. Analītiķi norāda, ka valstij, lai pilnībā segtu vietējo pieprasījumu, nāksies palielināt importu. 2012/13. Mārketinga gadā tas varētu pieaugt līdz 1,8-2,5 milj.t, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju - 1 milj.t.  

Bulgārijas kviešu tirgū aizvadītajā nedēļā situācija bija stabila. Pārtikas kviešu (proteīns 12,5 %) EXW bāzes cena saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī - 303-307 $/t, CPT bāzes cena bija 315-320 $/t,. Pārtikas kviešu Melnās jūras FOB bāzes cena arī saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī-  325-335 $/t.

Ķīna septembrī importējusi 0,52 milj.t kviešu, kas ir rekordaugsts rādītājs. Turklāt tas būtiski pārsniedz pagājušā gada analogā perioda rezultātu - par 196 %. Eksperti uzskata, ka tuvākajos trīs mēnešos Ķīna, iespējams, importēs vēl aptuveni 1 milj.t kviešus, izraisot cenu kāpumu pasaules tirgū.

Rabobank prognozē, ka kviešu imports Ķīnā 2012/13. mārketinga gadā pieaugs līdz aptuveni 3,6 milj.t, kas ir lielākais rādītājs pēdējo astoņu gadu laikā. Turklāt tiek norādīts, ka straujais importa kāpums šai valstī, kas nav iekļauts cenu riskos, var izraisīt cenu palielināšanos pasaulē.

Kviešu cenas pasaulē USD/t:

800 pix

Avots: apk-inform