IGC samazina kukurūzas rezervju prognozi pasaulei vēl par 1 milj.t

Starptautiskā Graudu padome (IGC) novembra atskaitē, kas publicēta šodien, kukurūzas ražas prognozi pasaulei 2012/13. mārketinga gadam atstājusi iepriekšējā mēneša līmenī - 830 milj.t. Salīdzinājumā ar 2011/12. mārketinga gadu raža saruks par 13,3 %.

Ziemeļu puslodē praktiski beigusies šīs kultūras ražas novākšana. IGC atskaites dati liecina, ka mazākas ražas nekā pērn ir iegūtas ASV, Eiropas Savienībā un Ukrainā. Toties Dienvidu puslodē gaidāma rekordliela kukurūzas raža.

Kukurūzas patēriņš pasaulē šosezon sasniegs 849 milj.t, kas ir par 1 milj.t mazāk nekā prognozēts oktobrī. Turklāt patēriņš saruks līdz pēdējo 19 gadu zemākajam līmenim. Pagājušajā sezonā pasaulē tika patērēti 873 milj.t kukurūzas.

Pēc IGC speciālistu aprēķiniem kukurūzas rezerves pasaulē sezonas beigās veidos 116 milj.t, kas ir zemākais rādītājs pēdējo astoņu gadu laikā. Oktobra prognoze samazināta par 1 milj.t. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, kad rezerves veidoja 134,95 milj.t, kritums būs par 14 %.

Tirdzniecības apjomi pasaulē 2012/13. mārketinga gadā sasniegs 94 milj.t, kas ir par 3 milj.t mazāk nekā iepriekšējā mārketinga gadā.

Avots: zol