LV Meklē iespējas iegrožot pelēko sēklas tirgu

Pusotra mēneša laikā iecerēts rast atbildi, kā iegrožot pelēkās sēklas tirgu - finansiāli atbalstot sēklas pircēju vai stimulējot sēklas ražotāju. 

Šos divus risinājumus piedāvā Latvijas Sēklaudzētāju asociācija. Daži zemnieki pat uzskata, ka būtu jāveic stingrākas kontroles sēklas tirgū.

Nesertificētās sēklas tirgus pēdējos gados strauji pieaudzis un pagaidām ražotājiem kopīgi ar atbildīgajiem dienestiem nav izdevies rast variantus tā iegrožošanai. Jau izskanējušas bažas, ka mazais sertificētu sēklu izmantošanas rādītājs var atsaukties uz ES maksājumiem nākotnē, kad sertificētu sēklu izmantošana, iespējams, var kļūt par vienu no kritērijiem integrētās audzēšanas pierādīšanai.

Latvijas Sēklaudzētāju asociācijas dati liecina - ja 2002. gadā ar Latvijā sagatavoto sertificētas sēklas daudzumu bija iespējams apsēt ap 30 % no kopējās graudaugu sējplatības, tad 2011. gadā sertificēta sēkla pietika tikai 4 % sējumu. Pēdējo desmit gadu laikā labību sēklaudzēšanas grupā sēklu ražošanas apjomi ir sarukuši visbūtiskāk - ja 2002. gadā tika sertificētas 62.7 tūkstoši t graudaugu, tad 2011. gadā - tikai 11.1 tūkstotis t. Savukārt labības sējplatības pēdējos gados pieaugušas, pārsniedzot pusmiljonu ha.

Zemkopības ministrijas speciālisti kopā ar lauksaimnieku sabiedrisko organizāciju un Lauku Atbalsta dienesta pārstāvjiem mēģina rast virzienu, kādā doties, mēģinot risināt nesertificētās sēklas izmantošanas problēmu, stāsta Zemkopības ministrijas pārstāve Marija Smirnova. Šobrīd esot vairāki varianti, kā to izdarīt, bet pirms nav panākta konkrēta vienošanās ar zemniekiem, viņa tos neatklāj. 

Latvijas Sēklaudzētāju asociācijas prezidente, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta vadošā pētniece Sanita Zute ka sākotnēji lauksaimniekus jāmudina domāt par to, ar ko viņi riskē un ko iegūst, izmantojot nesertificētu sēklu. Ja nelīdz izglītojošas aktivitātes, būtu nepieciešams finansiāls stimuls šīs problēmas risināšanai. S. Zute saredz, ka tikai optimistiskā variantā jaunā sistēma varētu sākt darboties no nākamā gada.  DB jau ziņoja, ka pelēkais sēklu tirgus apdraud nozari. 

Avots: www.db.lv