Goldman Sach: 2013. gadā samazināsies kukurūzas un sojas cenas

Investīciju bankas Goldman Sach eksperti, ņemot vērā ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) jūnija atskaites datus,  pārskatījusi kukurūzas un sojas pupu cenu prognozes 2013. gadam, samazinot tās.

Tiek pieļauts, ka kukurūzas vērtība ASV preču biržā CBOT tuvāko trīs mēnešu laikā samazināsies līdz 4,75 $ par bušeli, kas ir par 1,75 $ par bušeli mazāk nekā prognozēts iepriekš. Turklāt analītiķi samazināja arī kukurūzas cenu prognozes tuvākajiem 6 un 12 mēnešiem - līdz 4,75 $ par bušeli (- 0,5 $) - abiem rādītājiem. Galvenais iemesls prognožu korekcijai ir laika apstākļu uzlabošanās virknē kukurūzas audzēšanas reģionos ASV. Tikmēr analītiķi neizslēdz varbūtību, ka kukurūzas cena varētu turpināt samazināties līdz pat 3,6 $ par bušeli, kas būtu zemākais līmenis kopš 2010. gada jūlija.

Kas attiecas uz sojas pupām, tad tām cenu prognoze tuvākajiem trim mēnešiem samazināta līdz 11 $ par bušeli (- 2,5 $). Turklāt cenu prognoze 6 un 12 mēnešiem arī samazināta - līdz 11 $ par bušeli (- 1,5 $). Ekserti norāda, ka doto rādītāju samazināšanu ietekmēja, pirmkārt, labie laika apstākļi sojas audzēšanas joslā ASV, otrkārt, treideru zemā aktivitāte.

1 bušelis kukurūzas = 25,5 kg;

1 bušelis sojas = 27,2 kg

Avots: apk-inform