Lielbritānijā šogad lauksaimnieki novākuši mazāko kviešu ražu pēdējo 12 gadu laikā

Saskaņā ar Lielbritānijas vides ministrijas (DEFRA) datiem, kviešu raža valstī šogad nepārsniegs 12,101 milj.t, kas ir par 9 % mazāk nekā tika novākts 2012. gadā un ir pēdējo 12 gadu zemākais rādītājs. Iemesls ražas kritumam ir sējumu platību samazināšana. Savukārt kviešu ražība šogad būs augstāka nekā nokrišņiem bagātajā 2012. gadā.

Kviešus šosezon Lielbritānija importēs mazāk nekā pagājušajā sezonā, neskatoties uz ražas samazināšanos. Graudu pārstrādes uzņēmumiem nebūs vajadzības importēt lielus daudzumus pārtikas kviešu, jo vietējo graudu kvalitāte ir diezgan augsta. Saruks arī lopbarības kviešu imports, tāpēc, ka pašmāju lopbarības kultūru raža šogad ir lielāka nekā pērn. Pēc DEFRA prognozēm, kviešu imports Lielbritānijā šosezon salīdzinājumā ar pagājušo sezonu kritīsies par 52 % līdz 1,41 milj.t.

Pirmajos šīs sezonas mēnešos importa aktivitāte ir bijusi diezgan augsta. Taču tuvākajā laikā tā būtiski samazināsies, paredz DEFRA eksperti.

Kviešu patēriņš šosezon Lielbritānijā gaidāms 13,787 milj.t apjomā (- 7 % salīdzinājumā ar pagājušo gadu), tai skaitā lopbarības izlietojumam - 5,787 milj.t (- 15 %).

Avots: zol