LV 16. oktobrī notiks Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce

16.oktobrī plkst. 12:00 Republikas laukumā 2, 23.stāva zālē notiks ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce.

LOSP sapulcē piedalīsies un uz lauksaimnieku jautājumiem atbildes sniegs zemkopības ministre (ZM) Laimdota Straujuma. Ministre sniegs atbildes uz tādiem jautājumiem kā kompensāciju iespēja tām platībām, kas 2014.gadā vēl netiks iekļautas mazāk labvēlīgo apvidu (MLA) teritorijā. Tāpat tiks noskaidrots arī ministrijas redzējums, ka 2015.gadā varētu turpināt maksāt MLA atbalstu par 2007. - 2013.gada perioda teritorijām, sasaistot to ar lēmumu 2014. un 2015.gadā turpināt veco tiešo maksājumu shēmu (tas ir - vienoto platības maksājumu shēmu).

Tāpat lauksaimniekiem tiks sniegta atbilde par iespēju ieviest kredītprocentu daļēju kompensāciju lietotai un jaunai tehnikai, kura nav iegādāta par lauksaimniecības attīstības programmas (LAP) naudu. No ministrijas skatupunkta arī tiks skaidrota situācija - vai valsts budžetā būs paredzēti finanšu līdzekļi pārejas posma valsts atbalstam 2014. un 2015.gadā, kā arī ZM aktivitātes, lai garantētu šo finansējumu.

Par problemātiku lauksaimniecības izglītībā un 1.līmeņa augstākās izglītības nepieciešamību, sanāksmes dalībniekus informēs Latvijas Lauksaimniecības universitātes asoc.prof. Dzidra Kreišmane, prof. Zinta Gaile, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji. Savukārt LOSP vadošā eksperte Ginta Jakobsone veidos diskusiju par maksājumu saimniecībām ar dabas ierobežojumiem (MLA).

Sanāksmes dalībnieki tiks informēti arī par COPA - COCEGA aktualitātēm, par kurām informāciju sniegs SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" ES lauksaimniecības un lauku attīstības lietu biroja vadītāja Nora Lapiņa.

Sēdes noslēgumā klātesošos ar prezentāciju par Latvijas aitkopības nozares attīstību 2014 - 2023.gadam iepazīstinās Latvijas Aitu audzētāju asociācijas pārstāvji - Kaspars Kļaviņš un Ieva Leimane.

Avots: LOSP