Pavasarī būs jāpārsēj vairāk nekā 50% ziemāju

Ja šā gada rudens un ziemas sākums ziemājiem bija labvēlīgs, tad janvāra otrās puses un februāra sākuma ilgais un spēcīgais kailsals ir nodarījis neredzēti lielus postījumus, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

 

Pat zemnieki ar pieredzi šobrīd ne vienmēr spējot novērtēt savu ziemāju patieso stāvokli, jo ar tādiem sala bojājumu postījumiem sastopas pirmo reizi.

Visnopietnākie postījumi tiek prognozēti ziemas rapsim. Lielo aukstumu pārdzīvojušie augi šobrīd cieš no pārlieku lielā mitruma, jo augsnes apakšējie slāņi vēl joprojām ir sasaluši un neļauj liekajam mitrumam aizplūst no tīrumiem.

Ziemas kviešiem visvairāk cietušas ir siltākam klimatam selekcionētās šķirnes un tīrumi, kuros rudens kopšanas darbi nenodrošināja sabalansētu augu barošanos un pilnvērtīgu barības vielu uzkrāšanu.

Rudzu pārziemošana ir salīdzinoši veiksmīgāka, jo Latvijā pamatā audzē aukstumizturīgās šķirnes. Siltākam klimatam piemērotākās rudzu šķirnes arī ir nopietni cietušas. Latvijas siltākajos reģionos un vieglākajās augsnēs rudzu veģetācija (balto saknīšu veidošanās) ir jau sākusies.

«Patlaban ikvienam rodas jautājums - kā tad ar ziemājiem? Cik daudz būs jāpārsēj? Diemžēl jau tagad ir skaidrs, ka graudkopības saimniecībām šī ziema ir bijusi īpaši nelabvēlīga. Ja iepriekšējos gados ziemāju pārziemošana atšķīrās pa reģioniem, tad šoreiz ļoti nopietni postījumi ir praktiski visā Latvijā. Runājot ar praktiķiem un agronomiskās nozares speciālistiem, jāpiekrīt, ka šogad augu augšana ir atsākusies netipiski agri un tagad ļoti būtiski ir ziemā novārdzinātos augus steidzami nodrošināt ar tiem nepieciešamajām barības vielām. Vēl traģiskāku šo situāciju var radīt ziemas atgriešanās. Šis gads ir sācies ļoti smagi,» norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc.prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Avots: www.db.lv